Anamaria Vasile

La ce temperatură se coace cozonacul. Cum îţi dai seama dacă este crud

Vrei să prepari un cozonac gustos şi pufos? Atunci trebuie să afli câteva trucuri interesante, care te vor ajuta sa prepari cel mai savuros desert.

La ce temperatură se coace cozonacul, pentru a fi gustos şi pufos. Cozonacul de casă va fi întotdeauna unul cu un gust deosebit. Însă mulți preferă să îl cumpere din magazin. Motivul este acela că nu este chiar atât de simplu să prepari un cozonac perfect, așa că majoritatea gospodinelor aleg varianta mai ușoară. În cazul în care vreți totuși să preparaţi cozonacul de Paște în casă, iată ce trebuie să știi pentru a nu da greș. Cum îţi dai seama dacă este crud.

La ce temperatură se coace cozonacul
Pentru că frământatul aluatului de cozonac nu este un procedeu prea simplu, iar după ce l-ați frământat, acesta trebuie să și crească, multe gospodine îl cumpără. Iată câteva secrete ale gospodinelor pentru a face cel mai bun și pufos cozonac. Cozonacul trebuie copt la foc mic, pentru a deveni pufos. Altfel, riscați ca acesta să nu crească și să se ardă.

Cozonacul se coace la 175-190 de grade Celsius, timp de o oră. Este foarte important să nu deschideți cuptorul în primele 25 de minute. La începutul coacerii focul trebuie să fie mai mic. Căldura mare produce o crustă la suprafața aluatului care împiedică creșterea normală, iar aluatul nu mai crește.

„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade.

Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos.

Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, potrivit bucătarului Marian Toma.

Cum știi că s-a copt cozonacul
În primul rând, atunci când băgați cozonacul la cuptor, îi puteți pune o folie de aluminiu în partea de sus. În cazul în care arde de jos, mutați tava cu o treaptă mai sus în cuptor. Lucrurile devin mai simple dacă folosiți un cuptor electric, pentru că temperatura și timpul se setează de la început. Pentru a păstra cozonacii proaspeți mai mult timp, împachetați-i în hârtie sau pânză, apoi în folie de plastic.

Nu folosiți scobitoare pentru a afla dacă sunt copți
Nu adăugați prea multă umplutură, pentru că vor fi necopți la mijloc. Mai mult, dacă e prea multă umplutură, aceștia nu vor mai crește suficient.

Important este să știți că la cozonaci nu se aplică trucul cu scobitoarea. Dacă îi înțepați, aluatul cade. O altă modalitate prin care îți dai seama că s-a copt cozonacul este după greutate. Când iei tava în mână ar trebui să fie ușoară.

sursa: ego.ro