Anamaria Vasile

Rețetă de cozonac moldovenesc făcut de Mirela Vaida

Vedeta TV Mirela Vaida a dezvăluit pe canalul ei de Youtube o rețetă pentru cozonac moldovenesc. Preparatul este perfect mai ales pentru sărbătoarea pascală sau pentru masa de Crăciun. Chiar dacă pe lista de ingrediente sunt mai multe produse trecute, reţeta nu e dificilă deloc.

În primul rând, ai nevoie de răbdare, multă răbdare. Aluatul trebuie frământat foarte bine, ca să iasă pufos şi aerat. Apoi trebuie să ai grijă la temperatura cuptorului. Restul secretelor ni le dezvăluie chiar vedeta.

“Este o reţetă pe care o făcea mama când eram acasă. Aşa o ştiu de la ea, aşa o s-o fac şi eu. Este vorba despre cozonac moldovenesc cu umplutură de nucă şi rahat“, a declarat Mirela Vaida.

eţetă de cozonac moldovenesc, făcută de Mirela Vaida
Cozonacul este desertul ideal pentru orice sărbătoare, dar și pentru când vrei să guști ceva bun, alături de ceai ori cafea. Iar dacă îți rămâne mai mult și nu știi ce să faci cu el, un tort de cozonac este perfect. Spor la gătit și poftă bună!

Ingrediente pentru aluat
2 kg de făină albă
drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte cald
apă minerală
lapte cald
un pic de unt gras şi smântână grasă
o lămâie dată pe răzătoare
esenţe
6 ouă proaspete
zahăr
sare
Ingrediente pentru umplutură:

rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahăr pudră
cacao
1 kg de miez de nucă
stafide
lapte
esenţe
zahăr
Mod de preparare aluat:
“În primul rând o să presor sarea peste făină, după care o să pun zahărul în cuibuşor. Apoi punem drojdia dizolvată în lăptic cald şi amestecăm. Să ştiţi că eu nu am cantităţi, la mine totul se face din ochi. Eu nu fac reţete profesionale, le fac aşa după mintea mea.

O să pun acum untul, tăiat cubuleţe. Este un unt gras şi o să-l amestec aici, cu făina şi cu lapte. O să mai pun şi câteva linguri bune de smântână. Amestesc şi după aceea pun ouăle. La cozonacul moldovenesc se pun foarte multe ouă. Mamă, de exemplu, punea câte patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu o să pun şase ouă.

Apoi adaug, pe rând, 6-7 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze. Pun lămâia rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca.

Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las la dospit vreo oră, acoperit“, a spus Mirela Vaida pe contul ei de Youtube.

Mod de preparare umplutură:
“Luăm miezul de nucă, punem zahăr şi cacao şi amestecăm. Turnăm câte un pic de lapte şi trebuie să iasă o pastă grosuţă. Nu foarte lichidă, pentru că trebuie să se aşeze bine pe foaia de cozonac. Învârtim, până se omogenizează foarte bine.

Adăugăm puţină esenţă de rom, de lămâie şi de portocală şi învârtim. O să îl lăsăm aşa, să se omogenizeze. Luăm o bucată de unt şi ungem tăvile, ca să nu se lipească cozonacul.

După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi.

Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute”, a completat Mirela Vaida Boureanu.
sursa: bzi.ro