Anamaria Vasile

Ce semnale îți transmite corpul atunci când ai un dezechilibru hormonal?

Problemele hormonale afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Activitatile care implica mult stres, precum si mediul de lucru si alimentatia conduc in timp la dezechilibre hormonale grave. Din nefericire, aceste probleme ii afecteaza chiar si pe copii.

Hormonii au un rol extrem de important in organism, iar orice dezechilibru al lor conduce la episoade emotionale, frustrare, precum si crize de furie.

In timpul vietii, hormonii sunt responsabili de temperament, de bunastare si, ce este cel mai important, de fertilitate. In adolescenta, in premenopauza si in menopauza, dar si in timpul sarcinii, hormonii dau celle mai mari batai de cap.

Iata care sunt semnele ca ceva nu este in regula cu hormonii tai si ca trebuie sa iei masuri imediate. Niste analize de sange si o vizita la medicul endocrinolog sunt primii pasi pe care trebuie sa ii faci pentru a vedea daca hormonii tai sunt in parametri normali.

1. In primul rand, primul semn ca nivelul hormonilor nu este in parametri optimi este aparitia foamei la ore nepotrivite din zi. Dorintele si poftele exagerate sunt o consecinta a unei cresteri a hormonului grelina.

Acesta este un hormon peptidic care stimuleaza apetitul, produs in special de celulele P/D1 situate in stomac (fundus), si celulele epsilon din pancreas. Acest hormon creeaza pofte exagerate. De asemenea, pofta exagerata de dulciuri, mai ales, ar putea din cauza unei deficiente de crom din organism.

2. Al doilea semnal ca hormonii tai sunt in dezechilibru este o modificare brusca a dispozitiei. Problemele hormonale influenteaza, de asemenea, temperamentul. Daca treci de la o stare la alta foarte repede, desi nu ai un eveniment care sa cauzeze acest lucru, este posibil sa ai probleme cu hormonii.

Emotiile sunt, de asemenea, reglate si pe fondul ciclului menstrual si al menopauzei. Progesteronul si estrogenul isi asuma un rol fundamental aici.

3. Oboseala exagerata este un alt semnal ca trebuie sa consulati un medic endocrinolog. Fiind obosit tot timpul este un semn inconfundabil ca gestionezi un nivel ridicat de cortizol. Cortizolul este un hormon steroid, mai precis un glucocorticoid produs de glanda suprarenala.

Acesta este eliberat ca raspuns la stres si la inregistrarea unui nivel scazut de glucocorticoizi in sange.

4. Si cresterea in greutate trebuie sa te ingrijoreze, mai ales daca nu consumi foarte multa mancare si ai un stil de viata activ. Problemele hormonale influenteaza digestia, iar organismul nu poate arde caloriile. Persoanele cu aceste probleme pun, in mod normal, grasime in regiunea stomacului.

5. Pierderea libidoului este un al semnal ca hormonii nu sunt in parametri optimi in organism. Este necesara o testare a nivelului de estrogen, testosteron, precum si a hormonilor tiroidieni.

6. Insomnia este ultimul semnal ca trebuie sa consulti un medic, mai ales daca te trezesti intre 2 si 4 dimineata. Foarte multe femei aflate la menopauza se confrunta cu aceste probleme.