Anamaria Vasile

De ce nu trebuie sa le dam bebelusilor sa bea apa: consumul le poate fi fatal

Fie ca esti pe cale de a deveni parinte, fie ca esti proaspat in aceasta „meserie”, trebuie sa ai toate informatiile necesare in ceea ce priveste cresterea copilului.

De la hranirea bebelusilor, la momentul propice al intarcarii lor, educatia lor in ceea ce priveste somnul sau opiniile expertilor, parintii se afla, de multe ori, in situatia de a fi bombardati cu informatii extrem de importante pentru rolul lor in viata copilului.

Acum, expertii scot in evidenta un nou risc cu care au de-a face acestia, iar aceasta ingrijorare aduce in prim-plan apa si consumarea ei de catre bebelusi. Desi apa pare a fi cea mai putin daunatoare bautura, cu sfaturile indreptate in directia adultilor, care sunt indemnati sa consume cat mai multa apa pentru sanatatea lor.

Totusi, consumata de bebelusi, apa poate cauza intoxicatii, care pot conduce la aparitia convulsiilor si la intrarea in coma a micutilor, dovedindu-se a fi chiar fatala, intr-unele cazuri.

Aspectul general cunoscut in randul parintilor este acela ca bebelusii ar trebui hraniti doar cu laptele matern pana la varsta de sase luni, dupa care o gura de apa din cand in cand nu poate sa-i faca rau. Totusi, expertii arata ca, pana la varsta de un an, copiii pot trai fara apa.

Acest lucru se intampla pentru ca ei isi iau toate fluidele necesare din laptele mamar sau formulele pentru bebelusi. Chiar si intr-o zi torida de vara, ei se pot hidrata prin intermediul acestor doua alimente.

Ca regula, NU trebuie sa-i dam apa copilului pana la varsta de sase luni. Parintilor li se transmite sa nu le dea copiilor apa pentru ca laptele matern si formulele de hrana contin toti nutrientii necesari dezvoltarii lor, cum ar fi proteine, vitamine, minerale, carbohidrati si grasimi.

Prin introducerea apei in dieta bebelusilor nu facem altceva decat sa-i facem pe acestia sa piarda din nutrientii vitali cresterii lor armonioase. De aceea, este necesar ca formula de hrana sa fie preparata corect.

in aceste conditii, atunci cand bebelusilor le este data apa, ei pot ajunge la intoxicatie, problema care se poate dovedi fatala in cele din urma.