Anamaria Vasile

Creste mai peste tot, pe campuri si prin curti. Ignorata sau apreciata, dupa caz, cu aceasta planta faci mii de euro

Creste mai peste tot, pe campuri si prin curti. Ignorata sau apreciata, dupa caz, aceasta planta poate constitui un chilipir. Cum sa faci mii de euro cu o planta care creste pe toate drumurile.

Astfel, antreprenorul Codrut Morosanu cultiva menta si a infiintat propriul brand „Fabrica De Menta” pe care vrea sa-l extinda in sistem de parteneriat.

Morosanu spune ca investitia initiala este de circa 25 de euro pe metrul patrat, iar spatiul necesar este de minimum 1000 mp, adica o investitie initiala de 25.000 de euro. Nu exista alte costuri precum redeventa lunara, contributie la bugetul de marketing sau taxa de franciza.

De altfel, in prezent exista trei parteneri care cultiva menta in trei orase, Targoviste, Bucuresti si Constanta, si impreuna estimeaza venituri de 30.000 de euro in 2017. Antreprenorul a avut o cifra de afaceri de peste 747.000 de lei ( 16.000 de euro) si un profit net de peste 61.000 de lei, potrivit businessmagazin.

Profitul unei afaceri cu menta depinde de modul in care cultivatorul reuseste sa isi promoveze recolta. Se poate opta pentru comertul online sau cel traditional – intr-o piata agroalimentara, in randul rudelor si vecinilor sau la hipermarketuri si supermarketuri. In cazul ultimelor optiuni, trebuie sa se asigure satisfacerea unei cereri lunare stabile, intrucat e nevoie de furnizarea unor cantitati constante. Un client sigur poate deveni, insa, orice terasa care serveste cocktailuri sau restaurantele unde menta poate fi adaugata pentru fragezirea si aromatizarea anumitor carnuri.

Mai mult, menta este folosita si in diverse aranjamente florale, datorita florilor de culoare roz-violacee pe care le face cand ajunge la maturitate, asa ca se pot trece pe lista de posibili beneficiari si florariile sau firmele care organizeaza diverse evenimente: nunti, botezuri, petreceri private.

In fine, cofetariile sau fabricile de dulciuri ar putea fi interesate de aromata planta care intra si in compozitie anumitor prajituri sau torturi. O alta varianta, mai ales in cazul in care aveti perioade in care nu reusiti sa vindeti tot ce produceti, este sa uscati frunzele: dintr-un 1 kg de menta cruda rezulta aproximativ 200 g de menta uscata, care se pastreaza in pungi de hartie, in camere lipsite de umiditate si racoroase.

Indiferent de ce metoda de vanzare alegeti este bine de stiut ca pretul unui kilogram de menta proaspata porneste de la 45 de lei si poate sa sara si de 70 de lei. Daca o vindeti in ghiveci atunci pretul este undeva la 12 lei bucata, ceea ce inseamna ca profitul scade avand in vedere ca, asa cum am spus, un ghiveci costa in jur de 6 lei.

De precizat ca principalul avantaj al inceperii unei astfel de afaceri este faptul ca activitatea se desfasoara de acasa, in timpul liber, in paralel cu locul actual de munca sau poate fi o preocupare extrem de placuta la varsta pensionarii. Nu trebuie sa omitem nici faptul ca sansele de dezvoltare sunt numeroase si ca in momentul de fata exista pe piata cultivatori care au plecat de la un simplu ghiveci si au ajuns sa cultive peste 1.000 de metri patrati cu menta!

Cercetatorii sunt increzatori ca uleiul de menta va fi utilizat, sub forma de vapori, in inhibarea dezvoltarii bacteriilor, in industria alimentara. Cercetatorii explica faptul ca uleiurile vegetale au caracter lipofil, ceea ce inseamna ca sunt atrase de grasimi, iar in membrana celulara a bacteriilor se gaseste destula grasime. In acest fel, moleculele din aceste uleiuri se ataseaza de moleculele de grasime din membrana celulara a bacteriilor cauzand scurgeri de membrana (membrana nu mai poate acoperi si moleculele de grasime si pe cele din uleiurile esentiale). Aceste scurgeri pot ucide, in cele din urma, bacteria.