Anamaria Vasile

De ce este periculoasa hartia igienica

Multi producatori vopsesc hartia igienica cu clor sau dioxid de clor, agenti cancerigeni. Hartia igienica reciclata poate contine BPA, un compus organic sintetic solubil in solventi organici, dar slab solubil in apa. Pentru a reduce riscul, opteaza pentru hartie igienica nealbita si fara BPA, desi nu e cea mai moale hartie posibila.

In fiecare zi, corpurile noastre absorb sute, chiar si mii, de substante chimice din articolele de toaleta, cosmetice si alte produse de igiena personala, pe care le punem pe piele. Hartia igienica nu este diferita: ingredientele periculoase prezente in hartia igienica, cum ar fi clorul, dioxidul de clor, BPA si altele ne expun multor boli, noteaza playtech.ro.

Clorul si dioxidul de clor se utilizeaza pentru a obtine culoarea alba a hartiei. Acest proces de fabricatie are ca rezultat dioxinele si furanii cancerigeni. Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite a studiat si raportat efectele periculoase ale ambelor, declarand ca ele sunt susceptibile de a fi substante care provoaca oamenilor cancer. De asemenea, EPA constata ca nivelurile ridicate de expunere la dioxine si furanii au ca rezultat fluctuatia hormonilor.

In studiile pe animale, acest lucru a dus la modificari ale dezvoltarii fetale, reducerea fertilitatii si un sistem imun suprimat. Procesul de fabricare a hartiei conduce la alte probleme, in special atunci cand vine vorba de hartia igienica reciclata. Desi se pare ca ar fi o alternativa mai ecologica, similar cu dioxinele si furanele, BPA este periculos, pentru ca poate duce si la perturbari ale hormonilor.

Pentru a reduce riscul, nu trebuie sa incepi sa utilizezi resturi de tesaturi re-spalate. Doar citeste etichetele de pe hartia igienica si cauta hartii de culoare maronie sau bej, chiar daca au o textura mai ciudata. De asemenea, cauta hartii fara BPA. Ele nu au fost reciclate, deci nu au fost expuse la BPA sau clor si evita produsele parfumate.