Anamaria Vasile

Medicul Tudor Ciuhodaru: Cum recunoasteti si ce trebuie sa faceti in cazul unui accident vascular cerebral

Medicul Tudor Ciuhodaru scrie, intr-o postare pe o retea de socializare, despre cum putem sa recunoastem simptomele unui atac vascular cerebral. Tudor Ciuhodaru explica modalitatile in care putem sa le acordam primul ajutor unui pacient care a suferit un AVC:

”Toti ar trebui sa stim asta. Primele simptome. Cum recunoasteti si ce trebuie sa faceti in cazul unui de accident vascular cerebral. Formula FAST poate salva viata celui de langa tine.

Un sofer din Iasi a facut accident vascular cand era in trafic si a ajuns la UPU de la Spitalul Clinic de Urgente,,prof.dr.Nicolae Oblu”. A avut sansa de a beneficia imediat de cel mai bun tratament. O astfel de situatie se poate repeta oricand. Diagnosticut si tratatamentul facut in timp util (!!!) influenteaza major sansele de supravietuire si de recuperare ulterioara.

Formula FAST:

1. F (face=fata): Rugati pacientul sa zambeasca. Semne de alarma: Fata nu e simetrica sau gura e cazuta intr-o parte.
2. A (arms=brate): Rugati pacientul sa-si ridice simultan bratele. Semn de alarma: unul dintre ele ramane mai jos

3. S (speech=vorbire): Rugati pacientul sa rosteasca o propozitie scurta. Semne de alarma: dizartie (dificultati in vorbire) sau afazic (nu isi gaseste cuvintele).
4. T (time=timp): Rapiditatea interventiei este esentiala. Sunati imediat la 112 sau transportati pacientul de urgenta la spital.

Toti ar trebui sa stim asta. Trebuie invatata in toate scolile din Romania impreuna cu multe alte notiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educatie pentru sanatate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieti dar asteapta de prea mult timp sa fie adoptata. Pana cand parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege …

Retineti:
1. Apare la varste din ce in ce mai mici (chiar sub 30 de ani) ( !!!Nu mai este apanajul varstelor inaintate). Este a doua cauza de mortalitate (dupa bolile cardiovasculare).
2. Semnele sau simptomele apar de regula rapid. (Senzatie de slabiciune, amorteli sai furmicatri la nivelul fetei sau membrelor. Probleme de vorbire sau de inlegerea cuvintelor, tulburari de echilibru, confuzie, tulburari de comportament, pareze sau paralizie si pot merge pana la coma si stop cardiorespirator.
3. Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cat mai rapid (!!! Ore) (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potential mortal si leziunile permanente asupra creierului.
4. Cele mai multe persoane care sufera un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele si nu stiu ce trebuie sa faca in astfel de situatii.
5. 70% dintre pacienti nu au stiu ce li s-a intamplat si mai putin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic in primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.
6. Printre factorii de risc se numara suprasolicitarea, stress-ul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul si fumatul.
7. Atentie !!! Pentru a fi cu adevarat eficiente notiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (invatate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla inmultirii.

Cum il poti preveni. 7 lucruri esentiale care va pot salva viata.
1. Renuntati la fumat.
2. Dormiti suficient.
3. Mancati sanatos.
4. Faceti miscare.
5. Control medical periodic.
6. Tratati corect diabetul, bolile de inima si depresia.
7. Atentie la excesul de alcool.

Atentie:
1. AVC face prea multe victime in Romania.
2. 60. 000 de romani sunt diagnosticati anual cu AVC.
3. Doar 1 din 3 pacienti ajung sa se recupereze complet.
4. Diagnosticut si tratatamentul facut in timp util (!!!) influenteaza major sansele de supravietuire si de recuperare ulterioara.” se arata in postarea publicata de medicul Tudor Ciuhodaru.