Anamaria Vasile

Ce poti sa patesti daca mananci prea multa carne

Renuntarea la carnea de vita in favoarea altor surse de proteine ar putea salva milioane de vieti si ar reduce intr-o maniera spectaculoasa volumul gazelor cu efect de sera, au anuntat la inceputul anului 2019 reprezentantii ONG-ului elvetian Forumul Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), citati de AFP. Un studiu realizat pentru WEF de Oxford Martin School, o facultate din cadrul celebrei universitati britanice Oxford, a demonstrat ca 2,4% din totalul mortilor cauzate pe plan mondial de alimentatie ar putea fi evitate prin reducerea consumului de carne, in special a celei de vita.

In tarile bogate, unde consumul de carne de vita este ridicat, procentul vietilor salvate ar putea fi chiar de 5%, a subliniat WEF, o organizatie non-profit care organizeaza in fiecare an in luna ianuarie un forum international, la care participa reprezentanti de marca ai cercurilor de afaceri, in statiunea de schi Davos din estul Elvetiei.

Studiul nu a furnizat cifre clare despre numarul persoanelor care mor in fiecare an din cauze alimentare, insa WEF a afirmat ca inlocuirea proteinelor din carne cu alte proteine “ar putea impiedica milioane de morti inutile in fiecare an”.

In plus, cererea de carne va continua sa creasca, intrucat populatia mondiala ar putea sa atinga pragul de 10 miliarde de oameni pana in 2050, potrivit Agerpres. “Va fi imposibil sa satisfacem aceasta cerere”, a avertizat directorul executiv al WEF, Dominic Waughray, intr-un comunicat. El a subliniat ca “inovatia in privinta produselor, imbunatatirea productiei de carne de vita, de porc si de pui si eforturile facute de consumatori pentru a-si diversifica alimentatia” ar putea sa contribuie la ameliorarea sanatatii pe plan mondial, chiar daca omenirea nu va renunta complet la consumul de carne.

Studiul a analizat 13 surse de proteine, inclusiv carnea de vita, de porc si de pui, dar si fructele si legumele, precum fasolea, tofu si produsele gastronomice noi, precum insectele. Fasolea, micoproteinele (provenind dintr-un sortiment de ciuperci) si mazarea ofera rezultate mai bune in termeni de sanatate, cu o reducere a mortalitatii ce poate sa ajunga pana la 7%.

Studiul a insistat si asupra consecintelor generate de alimentatie asupra mediului inconjurator. In 2010, reamintesc autorii cercetarii, productia de carne de vita era asociata cu un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera provocate de industria alimentara. Cresterea animalelor reprezinta si ea o amenintare pentru atmosfera terestra, din cauza cantitatii uriase de metan eliberata de bovine in atmosfera si a cresterii suprafetelor de pasunat in detrimentul padurilor, care sunt capabile sa absoarba carbonul.

“Dovezile sunt clare, sistemul nostru alimentar trebuie sa se transforme pentru binele planetei si pentru viitorul omenirii”, a afirmat directorul general al World Wide Fund for Nature (WWF), Marco Lambertini, citat in acelasi comunicat. “Suntem ultima generatie care poate sa faca ceva inainte ca sistemul sa se prabuseasca”, a adaugat el.