Obisnuim sa dam vina pe gentile grele pe care le purtam sau pe orele petrecute la birou pentru pozitia incorecta a corpului – ceea ce poate fi, desigur, foarte adevarat. Insa stiai ca si personalitatea iti poate influenta pozitia corpului? Cercetatorii de la Universitatile de Studii Integrative McGill si San Diego au adus la un loc 100 de persoane si au vrut sa stabileasca daca extrovertitii si introvertitii au pozitii ale corpului diferite. Participantii au fost impartiti pe patru categorii de pozitii ale corpului:
1. Pozitia ideala: o pozitie neutra a capului, sirei spinarii si a pelvisului
2. Pozitia cifoza-lordoza: capul adus in fata, arcuirea exagerata a liniei umerilor si a zonei lombare
3. Pozitia cu spatele plat: capul adus in fata, pelvisul in interior si zona lombara plata
4. Pozitia cu spatele arcuit: pelvisul in interior si impins inainte, zona lombara plata si genunchi foarte intinsi
Studiul a demonstrat o corelatie surprinzatoare intre personalitate si pozitia corpului. Nouazeci si sase la suta dintre participantii cu pozitii corecte si optzeci si trei la suta dintre participantii cu pozitii cifoza-lordoza erau extrovertiti. Introvertitii, pe de alta parte, erau mai predispusi spre pozitiile cu spatele arcuit sau plat.
Oricat ar fi de interesante rezultatele, mai fascinant este motivul pentru care extrovertitii si introvertitii au posturi diferite: explicatia poate fi gasita in reactiile fizice din timpurile cele mai stravechi la stresul pozitiv si negativ. Cand ne simtim plini de incredere, se activeaza impulsul de a actiona, stam drepti, ne arcuim spatele si suntem gata de actiune. Extrovertitii tind sa se simta si sa actioneze cu incredere si activarea continua a acestei reactii ii determina pe extrovertiti sa mentina aceasta postura tot timpul.
In extrema cealalta, cand suntem mai timizi, ne este teama sau pur si simplu nu vrem sa fim in centrul atentiei, se declanseaza reactia de retragere. Reactia de retragere ne face sa ne contractam muschii abdominali ca si cum ne-am cuibari in pozitia fetusului pentru a ne simti protejati. Cand ne contractam muschii abdominali, se strange pelvisul, iar arcuirea naturala a zonei lombare se aplatizeaza, ducand la o postura cu spatele plat sau prea arcuit, pozitii comune introvertitilor. Dar cum putem face sa adoptam o pozitie a corpului asa cum ne dorim si cum ne-o putem corecta, daca este cazul? In primul rand, roaga un prieten sa-ti faca o poza din profil. Stai ca de obicei si nu incerca sa adopti cu buna stiinta o pozitie corecta. Daca iti verifici pozitia intr-o poza si nu in oglinda, vei putea fi mai obiectiv. Incearca sa simti unde se incordeaza muschii in postura pe care o adopti de obicei. Muschii din zona inferioara te obliga sa iti arcuiesti spatele? Iti tii muschii abdominali incordati, capul inainte si spatele plat?
Incearca sa vezi daca felul in care te simti te face sa adopti o anumita postura a corpului. Stai drept sau iti arcuiesti spatele cand te simti increzator? Iti curbezi spinarea cand te simti timid sau cand nu vrei sa fii in centrul atentiei? Fii atent la pozitia corpului cand faci sport. Miscarea este ocazia perfecta de a te concentra asupra posturii fara sa fii distras de telefon sau emailuri. Pune-ti ceasul sa sune la fiecare zece minute in timpul zilei. Cand suna, verifica-ti pozitia. Corecteaza-ti pozitia corpului daca este cazul si vezi cat de mult o poti mentine. Cu cat esti mai constient de felul in care stai, cu atat vei evita mai mult o pozitie incorecta, care iti poate provoca dureri!