Anamaria Vasile

Ce vitamine sa consumi ca sa ai un par cat mai frumos

Parul tau pentru a fi sanatos mereu are nevoie, asemenea pielii si unghiilor, de anumite vitamine si minerale. Mai ales dupa ce a fost vopsit si coafat in perioada sarbatorilor de iarna, cu siguranta acum trebuie sa-l fortifici. Specialistii spun ca daca vrei sa ai parul sanatos, trebuie sa te ocupi de ingrijirea lui in mod constant, sa stii de ce vitamine are parul nevoie si sa le incluzi in meniul tau zilnic.

Cele mai importante vitamine pentru par pot fi luate din suplimente sau consumand anumite alimente. Exista insa si varianta suplimentelor achizitionate de la farmacie, insa nu este bine sa le iei fara o recomandare, fie din partea medicului, fie a farmacistului.

Parul este alcatuit in proportie de 90% din proteine, mai exact, din keratina. Specialistii sustin ca persoanele care nu consuma suficient de multe proteine se pot confrunta cu un deficit de keratina, ajungand sa le cada parul fara sa stie de ce. Mai mult, lipsa keratinei face ca parul sa-si piarda din stralucire si sa fie tern, firul de par subtiindu-se mult.

Iata care sunt cele mai bune vitamine pentru sanatatea parului tau:

Vitamina A – contribuie la hidratarea scalpului si tine matreata la distanta. Aceasta se gaseste din belsug in oua, ficat, fasole, spanac, morcovi, lapte, pere, caise. Insa nu trebuie sa consumi in exces vitamina A fiindca acesta va duce in timp la caderea parului.

Vitamina D – stimuleaza foliculul firului de par si activeaza celulele cuticulei, cu alte cuvinte il fac sa creasca sanatos. De aceea, este bine sa mananci somon, cereale, ciuperci, acestea fiind excelente surse de vitamina D.

Vitamina C – contribuie la producerea colagenului care stimuleaza alungirea folicului de par, fiind o vitamina minune pentru mentinerea unui par sanatos. Aceasta se poate lua din citrice, ardei grasi, broccoli, capsuni, mango, ananas, kiwi, rosii, ardei grasi sau cartofi.

Vitamina E – este un antioxidant foarte bun, aceasta ajuta la indesirea parului, dandu-i si stralucire. De asemenea, este un remediu excelent pentru varfurile despicate pe care le regenereaza. In concluzie, daca ai parul blond – stiut fiind faptul ca pe blond se vad cel mai pregnant varfurile despicate – trebuie sa consumi spanac, nuci, seminte, rosii, kiwi, uleiurile vegetale si germenii de grau.

Vitamina H sau biotina – contribuie la intarirea firului de par ars la varfuri. De asemenea, este un aliat de nadejde impotriva caderii parului. In alimentatie o poti include mancand oua, nuci, avocado, banane, orez, fulgi de ovaz. In afara de biotina sunt si alte cateva vitamine B care ajuta la prevenirea caderii parului. Astfel, vitamina B5 creste densitatea parului, iar vitamina B12 este de real ajutor daca doresti sa-ti creasca mai repede podoaba capilara.

Remedii naturale pentru sanatatea parului:

Uleiul de ricin este foarte bun atunci cand iti doresti un par sanatos si puternic. Astfel, daca-l folosesti saptamanal, el va ajuta la cresterea parului. In plus, hidrateaza parul dandu-i stralucire si previne deteriorarea lui. Specialistii in cosmetica sustin ca uleiul de ricin se aplica pe parul uscat, la radacina firului de par. Ulterior, dupa aplicare parul se inveleste intr-un prosop si se lasa uleiul sa actioneze timp de 30 de minute. Dupa aceea parul se spala bine cu sampon. Daca doresti rezultate si mai bune, poti realiza un amestec din ulei de ricin, fiole de vitamina B6, vitamina A si E – pe care le gasesti la farmacie – si un galbenus de ou.
Turmericul si curcumina au proprietati antiinflamatorii, antifungice si antioxidante care contribuie la calmarea pielii sensibile, acneice, stimuleaza cresterea parului si in plus combate infectiile fungice de la unghii.