Anamaria Vasile

Cand incepe Postul Pastelui 2019?

Postul Mare are loc inaintea Invierii si este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. In 2019, Postul Pastelui incepe pe 11 martie si se termina pe 27 aprilie. Oamenii mai numesc acest post si Postul Mare. Postul Mare dureaza patruzeci de zile, la care se adauga Saptamana Patimilor.

Motivul principal al postirii in Postul Pastelui era pregatirea catehumenilor care urmau sa fie botezati de Pasti si sa intre in biserica. Totusi, Postul Pastelui a devenit absolut firesc o perioara de pregatire spirituala pentru toti crestinii sa sarbatoreasca Invierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Postul Pastelui 2019. Tinand seamana ca Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile tinute de Mantuitor inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2) a fost numit si Paresimi. In primele secole se obisnuia sa se posteasca doar in Vinerea Patimilor, sau doar doua zile inainte de Pasti sau o saptamana.

La sfarsitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost impartit in doua: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Paresimilor care tinea pana in Duminica Floriilor si Postul Pastilor (Postul pascal) care tinea o saptamana, incepand cu Duminica Floriilor si incheindu-se cu Duminica Invierii Domnului.

Postul Pastelui 2019. In urma Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Rasarit s stabilit ca durata postului sa fie de sapte saptamani, durata care a ramas valabila pana in zilele noastre.

Postul Pastelui 2019. Ce nu ai voie sa faci in Postul Mare
In Postul Mare crestinii trebuie sa dea dovada de o grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animalice. Mai mult, acestia trebuie sa se inalte sufleteste prin rugaciune alaturi de fapte bune.

In calendarul bizantin Postul Mare incepe in lunea de dupa Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar cel latin cu Miercurea Cenusii.

Postul Pastelui 2019. Asa cum bine se stie, postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.

Postul Pastelui 2019. Posturi si zile de post in 2019
Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti

Postul Sfintelor Pasti (11 martie – 27 aprilie)

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (24 iunie – 28 iunie)

Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august)

Postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august)

Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie )

Postul Pastelui 2019. Zile in care nu se fac nunti in 2019
In toate zilele de post de peste an

In zilele Praznicelor imparatesti si in ajunul acestora

In saptamana lasatului sec de carne (03 martie – 09 martie)

In Postul Sfintelor Pasti (10 martie – 28 aprilie)

In Saptamana Luminata (29 aprilie – 05 mai)

In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (24 iunie – 28 iunie)

In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august)

In postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)

In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie).