Anamaria Vasile

Nu mai ocoliti bananele foarte coapte

Bananele reprezinta un aliment tonic, remineralizant si energizant care nu ar trebui sa lipseasca din dieta nimanui, fiind totodata si un adjuvant in tratarea unor afectiuni precum cancerul, anemia, astenia, osteoporoza, gastrita, oboseala, depresia, artrita, guta dar si in afectiuni ale tractului urinar, digestiv sau nervos.

Spre deosebire de majoritatea frcutelor, care odata coapte prea mult pot deveni neutilizabile, in cazul bananelor „supercoapte”, acestea au un continut mult mai ridicat in antioxidanti (substante care anuleaza efectele nocive ale radicalilor liberi, acestia din urma aparand in urma metabolismului, producand stresul oxidativ, care afecteaza negativ integritatea celulelor organismului) fiind un aliat important in lupta impotriva cancerului.

De asemenea, bananele care au coaja neagra, fapt care se intampla in cazul fructului foarte copt, contin o substanta care lupta impotriva bolii canceroase. TNF sau Tumour Necrosis Factor (Factor Tumoral Necrozant) este o substanta foarte activa asupra celulelor canceroase, pe care le ataca si distruge.

Deoarece radicalii liberi sunt considerati a fi implicati in formarea celulelor tumorale, TNF este folosit de catre medicii oncologi in tratamentul bolii, bananele foarte coapte, in care se regaseste acesta substanta activa, reprezinta un ajutor in plus bolnavilor care se afla in lupta cu aceasta afectiune.

O banana mare, de aproximativ 25 cm contine 602 mg potasiu, 140 calorii, 2 g proteine, 4 g fibra si 36 g carbohidrati. Fructul are un continut bogat de vitamine: A, B6, B9 (acid folic), C, E, minerale: magneziu, potasiu, fosfor, calciu, fier, cobalt, zinc, sodiu, fier si glucide. Bananele sunt bogate in antioxidanti si ajuta la cresterea numarului de globule albe din organism, ajutand in lupta cu bolile si scazand tensiunea arteriala, iar prin continutul de compusi fenolici lupta cu cancerul.