Anamaria Vasile

Portocalele – pericol ascuns pentru cei care sufera de aceasta boala

Cele mai populare citrice, portocalele, sunt o sursa bogata de potasiu, magneziu, acid folic si vitamine din complexul B, adica tot ce este necesar pentru a avea energie. Cu toate acestea, consumul de portocale nu este recomandat tuturor.

Specialistii spun ca acestea trebuie consumate in cantitati mici de catre persoanele care sufera de reumatism deoarece natura acida a sucului acestora poate sa accentueze simptomele artritei. De asemenea, si coaja fructului trebuie folosita cu atentie pentru ca poate fi tratata chimic pentru conservare indelungata ori pentru colorare.

De obicei, substantele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase si lasa pe un servetel urme rosiatice-portocalii, iar in cazul substantelor de conservare, e posibil ca acestea sa fie galbui-cenusii. Daca exista dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea sa nu fie folosite”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Cu toate acestea, beneficiile portocalelor sunt de necontestat. O ceasca de suc de portocoale, proaspat stors, ofera aproximativ 72mg de calciu. In afara de vitamina C si calciu, portocalele sunt de asemenea o buna sursa de potasiu, vitamina A si beta-caroten. Citricele sunt bogate in fibre si in vitamina C si contin si alti antioxidanti cunoscuti precum flavonoizii care au un rol important in lupta contra bolilor cardiace, a cancerului si diverselor inflamatii. De asemenea, se pare ca proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale citricelor au rol cheie in activitatea contra diferitelor boli degenerative si in particular contra bolilor cerebrale.