Anamaria Vasile

Reguli pe care trebuie sa le respecti cand iei antibiotice

Antibioticele de sinteza trebuie administrate cu mare grija pentru ca pot avea efecte adverse. Ia-le doar cand e absolut necesar, la recomandarea medicului şi cu un ochi la sfaturile noastre de mai jos.

În primul rand, tine-te de tratament şi ia-le la ore fixe pentru a-şi face efectul. Infectiile trebuie sa-şi primeasca periodic şi constant doza de medicament, în caz contrar boala nu se va vindeca.

Daca iei pilule contraceptive, trebuie sa ştii ca antibticele le pot afecta eficienta. Astfel, pe parcursul administrarii tratamentului şi înca şapte zile dupa terminarea acestuia e bine sa foloseşti alte masuri de contraceptie.

Pentru a-ti proteja stomacul, consuma mai multe probiotice în aceasta perioada. Se gasesc în muraturi, iaurturi naturale şi lapte, numai ca lactatele nu trebuie consumate concomitent cu pastilele, ci la doua-trei ore distanta, deoarece ele diminueaza efectul antibioticului. Mananca zilnic, mai ales în aceasta perioada, legume cu frunze verzi, cum sunt urzicile, spanacul, salata verde, dar şi seminte de in şi de dovleac, surse importante de vitamine, minerale şi acizi graşi esentiali care vor ajuta organismul sa se refaca. Bea ceaiuri medicinale de muşetel, care are efect gastro-protector, dar şi antiinflamator şi bactericid, sau ceaiuri din plante cu efect antibiotic natural, cum este cel de frunze de maslin.

Du tratamentul pana la capat. Chiar daca boala da semne de vindecare, urmeaza în continuare tratamentul atat cat ti-a fost prescris de medic. Altfel, poate recidiva, iar bacteriile pot dezvolta rezistenta la antibioticele pe care le-ai luat pana acum.

Daca eşti în permanenta bolnav, nu te vindeci şi te tratezi mereu cu antibiotice, e posibil sa fi dezvoltat o rezistenta la acele medicamente. Solutia ar fi nu alte antibiotice, tot mai puternice, ci sa încerci varianta naturala. S-a demonstrat ca bacterii care nu raspundeau la medicamente de sinteza au fost ucise de uleiurile esentiale din plante medicinale. Foarte puternice antibiotice naturale sunt uleiurile de cimbru, cuişoare, ti-tree.