Anamaria Vasile

De ce nu e bine sa bei apa foarte rece. Vezi 4 moduri in care apa rece iti face rau

Crezi ca bauturile reci te racoresc vara, iar apa cu gheata te poate ajuta sa arzi mai multe calorii. In realitate, sunt mai multe dovezi stiintifice, potrivit carora, apa foarte rece nu face bine organismului. Iata cateva motive pentru a scoate cuburile de gheata din apa pe care esti gata sa o bei:

Apa rece poate afecta digestia. Potrivit unui studiu din Jurnalul de Fiziologie, temperatura bauturilor poate avea un impact grav asupra sistemului digestiv. Efectele variaza de la persoana la persoana, dar apa rece s-a dovedit ca are un impact negativ asupra digestiei. Potrivit medicinei traditionale chineze, daca bei apa rece in timpul sau dupa masa, atunci toate grasimile se vor solidifica, astfel ca mancarea va fi mai greu de digerat.

Bauturile reci provoaca ingustarea vaselor de sange, iar asta impiedica digestia. Organismul tau in loc sa descompuna si sa absoarba nutrientii din alimentele consumate, isi va irosi energia incercand sa regleze temperatura de baza a corpului.

Apa rece poate afecta splina. Potrivit medicinei chineze, dar nu numai, pentru a functiona corect, splina are nevoie de o temperatura moderata. Iar o splina sanatoasa este esentiala pentru protejarea organismului de agentii patogeni.

Apa rece slabeste sistemul imunitar. Apa potabila rece dupa masa creeaza mucus in exces din organism, ceea ce poate duce la o scadere a functiei sistemului imunitar. Desi efectul sau este minim, pentru o persoana cu o constitutie slaba, apa rece ar putea fi problematica.

Apa rece poate agrava bolile deja existente. Apa rece poate exacerba simptomele de astm la copii, potrivit unui studiu realizat de Societatea Europeana de alergie si imunologie pediatrica. Un alt studiu a constatat ca 7,6% dintre participanti au prezentat o durere de cap sau chiar migrene dupa ce au baut un pahar de apa cu gheata.