Anamaria Vasile

Semne si simptome in hiper si hipotiroidism. Vezi cum poti preveni si trata aceste afectiuni

Glanda tiroida indeplineste functii esentiale in organism, iar hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru reglarea metabolismului, cresterea si energia corpului. Cu toate acestea, problemele legate de activitatea acestei glande sunt comune. Mai exact, cand tiroida este hiperactiva vorbim de hipertiroidism, iar cand este lenesa, vorbim de hipotiroidism.

Este vital sa stim simptomele ai cauzele acestor afectiuni pentru a le preveni si trata. Conform statisticilor, una din 20 de persoane este susceptibila de a dezvolta probleme cu tiroida, femeile avand un risc mai crescut.

Hipotiroidie vs. hipertiroidism. Aceste doua probleme de sanatate sunt rezultatul dezechilibrului hormonilor tiroidieni. Productia acestora nu trebuie sa fie nici deficitara si nici excesiva, pentru a preveni hipotiroidismul si hipertiroidismul. Hipotiroidismul este rezultatul unui deficit de hormoni tiroidieni in organism, iar cel afectat experimenteaza simptome precum crampe, dureri musculare, piele uscata, probleme in concentrare, exces de lichid in tesuturi, subtierea parului, oboseala, dar si sensibilitate la temperaturi scazute.

Prin contrast, hipertiroidismul apare in cazul productiei excesive a hormonilor tiroidieni si duce la simptome precum accelerarea frecventei cardiace, diaree, iritatie, anxietate, pierdere in greutate neasteptata, nervozitate, etc. In unele cazuri, atunci cand glanda tiroida functioneaza excesiv, provoaca formarea unui nodul mare in gat, ca un simptom al lipsei de iod, si se numeste gusa.

Cauze. Stilul de viata influenteaza mult asupra incidentei acestor conditii. Cele mai semnificative cauze sunt:

– deficienta de iod
– acumularea de toxine
– acumularea de metale
– stresul cronic

Mai mult decat atat, stari cum ar fi adenoamele toxice, tiroidita sau boala Graves pot duce la aparitia hipertiroidismului, in timp ce hipotiroidismul poate fi declansat de supraexpunerea la iod sau litiu, indepartarea tiroidei sau tiroidita Hashimoto.

Prevenire si tratament. Dieta adecvata. Dieta ta este de o importanta fundamentala in tratamentul acestor probleme. Prin urmare, ar trebui sa eviti sau sa reduci consumul de zahar, alimente procesate si faina rafinata si sa cresti aportul de iod, zinc, grasimi omega-3, si seleniu, deoarece acestea promoveaza sanatatea tiroidei.

Exercitii. Exercitiile fizice regulate ajuta functia tiroidei, astfel incat acesta sa pastreze echilibrul homonal.

Managementul stresului. Stresul prelungit determina epuizarea glandei suprarenale care duce la probleme legate de tiroida. Prin urmare, ar trebui sa cauti acele activitati recreative, programe de management al stresului, cum ar fi meditatia, yoga, plimbari in natura sau exercitii de respiratie, care sa reduca in mod semnificativ tensiunea si readuc calmul si linistea sufleteasca.

Terapia cu caldura. Problemele tiroidiene pot fi tratate si cu o sesiune de terapie de caldura sau sauna, deoarece aceste metode de detoxifiere a corpului elimina toxinele care duc la probleme cu tiroida.

Suplimente nutritive. Inainte de a va decide sa utilizati anumite produse alternative pentru a trata aceste probleme, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau unui specialist si practician in medicina holistica.

Hormoni tiroidieni. Pentru a trata sau preveni aceste probleme si pentru a sprijini sanatatea tiroidei, medicul dumneavoastra va poate informa despre terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni.

Prevenirea cauzelor. Reduceti la timp stresul, tratati-va alergiile, deficientele nutritionale, detoxifiati organismul. Mai mult decat atat, ar trebui sa evitati produsele lactate si glutenul, care provoaca suferinte digestive.