Anamaria Vasile

Ce sa stii inainte de a decide sa locuiti impreuna

Intr-o convietuire, fiecare vine cu setul lui de obisnuinte, cu tot bagajul de obiceiuri de acasa, din liceu, din celelalte relatii. Exista mereu “modul meu” de a face lucrurile versus “modul lui”. Tu ai fost invatata sa sortezi intr-un anumit fel rufele, pentru el nu exista decat cele albe puse separat de cele inchise la culoare. Tu pastrezi pungile de la cumparaturi, el le arunca. Lucruri de care nu v-ati izbit pana acum pot transforma micul vostru cuibusor intr-un infern.

Psihologii considera ca aceste tensiuni care apar in cuplu sunt normale, pentru ca a sta cu cineva presupune a echilibra doua experiente de viata, moduri de a gandi si chiar educatii diferite. “Importanta este atitudinea fata de conflict, modul in care partenerii inteleg si rezolva o situatie.”

Inainte de a te muta cu el, ti se parea ridicol sa va certati pentru felul in care isi lasa CD-urile aruncate peste tot prin casa sau pentru urmele uscate de cafea de pe masuta ta preferata. Cand locuiesti cu cineva devii brusc mai putin tolerant, pentru ca ai sentimentul ca celalalt ti-a invadat teritoriul si nici macar nu-ti respecta regulile dupa care erai obisnuita sa traiesti pana atunci. „Nu trebuie sa renuntam la a fi noi insine de dragul partenerului si sa devenim dependenti de acesta, ci doar sa ajustam anumite atitudini acolo unde este cazul si sa dovedim un nivel de toleranta care sa ajute la evolutia relatiei”, completeaza psihologul nostru.

Atunci cand va vedeti putin si va este dor unul de altul, este usor sa va surprindeti mereu si sa fiti incantati de relatia voastra. Cand locuiti impreuna, incet-incet, incepi sa descoperi defectele partenerului tau. De exmplu, desi nu iti va face placere, iti va fi foarte usor sa descoperi ca iubitul tau nu clateste niciodata cada dupa ce face dus. Iata-te pusa in fata unei situatii obisnuite de cuplu.

E si mai rau daca ai locuit singura inainte sa te muti cu iubitul. Oricand pot aparea discutii in ceea ce priveste volumul sonorului unui film de actiune, zgomotul infernal al tastaturii atunci cand el este implicat intr-o misiune importanta a unui joc la calculator de ultima generatie sau fumatul in casa. Daca vrea sa doarma si pe bucata ta de pat, te simti de-a dreptul invadata.