Titi Aur a explicat ce trebuie sa faca orice sofer atunci cand, din cauza conditiilor meteo, se afla intr-un derapaj.
Titi Aur a dezvaluit ponturile care pot ajuta orice conducator auto care se afla intr-o situatie limita din cauza conditiilor meteo prezente in aceste zile.
„Nu vorbim despre derapajul sportiv, vorbim despre ce sa faca un sofer ca sa nu ajunga la limita pentru ca acest lucru nu mi-l doresc nici eu, Titi Aur, pilot. Cand sunt pe strada imi doresc sa fiu sub limita si sa ma deplasez suficient de repede. Dar daca ajung cumva la limita, fie ca a intrat sau iesit cineva, ca nu a acordat prioritate, ca m-a surprins pe mine un viraj, sa stiu cum sa manevrez si ce sa fac sa ies dintr-o situatie de acest fel”, a declarat Titi Aur.
„Orice reducere inseamna amplificare de derapaj”
„In cazul in care masina derapeaza, depinde de unde derapeaza sau cum derapeaza pentru ca derapajul este inteles ca pleaca masina de spate. Dar masina poate sa plece si de fata, ceea ce se numeste subvirare, eu trag de volan la stanga sau la drepta, iar masina merge inainte sau vireza mai putin decat vreau eu, adica eu vreau sa virez la stanga iar masina nu se duce nici in stanga nici ininate. Pentru a iesi din subvirare trebuie sa reducem, sa aducem greutate pe fata si trebuie sa reducem. Reducand, ai sanse sa iesi din subvirare, bineinteles daca viteza este cu putin mai mare decat ar trebui sa fie, ca daca ai 200 de kilometri la ora si vrei sa faci la stanga pe gheata, poti sa faci orice ca masina merge inainte.
Cand masina pleaca de spate, acel derapaj clasic, tocmai ca nu trebuie sa reduc, dar ca sa fac asta trebuie sa fiu antrenat. Orice reducere inseamna amplificare de derpaj. Adica eu ridic piciorul de pe acceleratie, nu mai vorbesc daca franez, ceea ce inseamna ca aduc greutate pe fata si am aderenta mai buna pe fata, dar mai putin buna pe spate. Cand masina pleaca de spate trebuie sa tii cel putin constant acceleratia sau eventual sa accelerezi usor, nu tare, doar putin. Si daca masina derapeaza, trebuie sa contravirez, adica trebuie sa tin rotile de fata pe directia de mers, indiferent cat pleaca sptele in stanga sau in dreapta, eu trebuie sa vin cu volanul in asa fel in cat rotile sa fie pe directia de mers, nu mai mult, nu mai putin.
Daca le voi vira mai mult decat trebuie, va pleca masina dintr-un derapaj la stanga brusc intr-un derapaj la dreapta si daca voi vira mai putin decat trebuie, masina va continua derapajul. Dar ca sa fac asta trebuie sa fiu antrenat, trebuie sa trec cel putin prin ce facem noi la cursurile de conducere defensiva, acele masini speciale cu roti libere pe spate, masini cu doua volane.
Adica trebuie sa simti asta, e greu de facut acest lucru, oricat de frumos as povesti eu sau oricat de desene am face. Este vorba despre feeling-ul, pentru ca trebuie sa fii in fractunea aia de secunda si sa revi cu volanul dor cat trebuie. Ceea ce inseamna ca trebuie sa ai acea experienta, nu de pilot de curse, ci de sofer antrenat sau sofer trecut prin niste cursuri care fac si asta”, a explicat Titi Aur.