Anamaria Vasile

Rețeta pentru deliciosul Tort cu mere – Cu greu poți să refuzi încă o felie…

Ingrediente

10 mere

1 borcan dulceata, dupa gust

200 g zahar

5 oua

5 linguri faina

5 linguri zahar

5 linguri ulei

esenta de vanilie

1 plic praf de copt

500 ml frisca

fructe

Cum se prepară?

Caramelizezi 200 g zahar in cratita in care vei prepara tortul, dar sa nu il arzi prea rau pentru ca devine amar. Decojesti merele, le indepartezi cutia cu seminte, le umpli cu dulceata si le pui peste zaharul caramelizat. Dai merele la cuptorul incins, 15 minute.

Bati albusurile spuma tare cu 5 linguri de zahar. Mixezi galbenusurile cu uleiul si vanilia, apoi torni crema obtinuta peste albusuri si omogenizezi.

Adaugi faina amestecata cu praful de copt si cernuta. Scoti cratita din cuptor, torni compozitia, apoi o bagi iar la cuptor 40 de minute.

Lasi 20 de minute sa se raceasca tortul, apoi il rastorni pe un platou. Dupa cateva ore il ornezi cu frisca si fructe de sezon sau cu miere.

Daca vrei sa il ornezi cu sos de caramel iata reteta

Ingredientele sunt putine: ai nevoie de 1 farfurie de zahar granulat, 1 sfert de pahar mic de apa si 1 sfert de lingura de zeama de lamaie.

Le pui pe toate intr-o cratita la foc mic si nu amesteci pentru ca asta ar face compozitia sa se cristalizeze. Trebuie doar sa agiti cratita pana ajunge la o culoare mai inchisa.

Daca vrei sa faci un sos de caramel, trebuie sa te opresti atunci cand zaharul topit abia incepe sa prinda culoare – iei cratita de pe foc si adaugi frisca. Din acest moment, poti folosi lingura pentru a-l amesteca. Trebuie sa mai adaugi putin unt si o lingura de esenta de vanilie si e gata.

Iata si reteta pentru Prajitura cu mere si biscuiti

ngrediente:

1,8-2 kg mere

350 g biscuiti populari (40 bucati)

300 g zahar

4 plicuri budinca de vanilie

650 ml apa

150 g stafide

o sticluta esenta de rom

1/2 lingurita scortisoara

un praf de sare

Mod de preparare:

Mai intai punem stafidele la inmuiat in rom. Merele curatate le taiem in cubulete mici. Intr-o cratita punem 500 ml apa cu zaharul la fiert.

Cand s-a topit zaharul adaugam merele pe care le lasam doar sa se inmoaie fara sa se zdrobeasca.

Dizolvam cele 4 plicuri de budinca in cei 150 ml de apa ramasi si le adaugam peste mere, lasand sa mai fiarba cateva minute (2-3), amestecand continuu.

Cand este gata adaugam stafidele, un praf de sare si scortisoara. Asezam un rand de biscuiti intr-un vas dreptunghiular, apoi un strat din crema de mere fierbinte.

Asa procedam in continuare. In final trebuie sa avem 3 straturi de biscuiti si 3 de mere, ultimul fiind de mere.

Se lasa sa se raceasca apoi o vom pune la frigider 2-3 ore, timp in care biscuitii se vor inmuia si vom putea taia prajitura.