Anamaria Vasile

Reteta de cozonac a celebrului bucatar Adi Hadean – pufos si delicios

O reteta excelenta, mostenita din familie.

Ingrediente (doi cozonaci): 1 kg faina; 250 g zahar; 250g unt, un strop de ulei (o lingura, mai exact); 4 galbenusuri; zahar vanilinat-un plic; coaja de la o lamaie; sare; esenta de rom; 0,5 l lapte; 35 g drojdie proaspata

Mod de preparare:

Intr-o cana cu lapte se pune drojdia si o lingurita de zahar. Se amesteca bine si se lasa la loc cad. Faina se cerne.

Miezul de nuca se amesteca cu zaharul (o parte zahar la trei parti nuca) si cu o lingurita de cacao. Faina se amesteca cu patru galbenusuri, un plic de zahar vanilinat, cateva picaturi de esenta de rom, coaja rasa de pe o lamaie si un praf de sare.

Intre timp, laptele se incalzeste usor (nu se fierbe) si se dizolva in el zaharul (cele 250 de grame) si untul. Se lasa sa se racoreasca putin apoi se framanta cu faina aproximativ o jumatate de ora.

Aluatul trebuie sa fie moale, putin elastic. Dupa framantat, aluatul se lasa la dospit o ora sub un prospop curat.

Apoi, se intinde o foaie mai groasa decat jumatatea unui deget si se pune umplutura. Cozonacul se rasuceste si se aseaza in tava. Se mai lasa sa creasca acoperit inca o jumatate de ceas si se da la cuptor.

Caldura trebuie sa fie potrivita, adica la jumatate, sa se coaca incet cozonacul. Dupa aproximativ 45 de minte, cozonacul e copt.