Anamaria Vasile

Ce se intampla daca te uiti in ochii cuiva timp de 10 minute? Raspunsul este infricosator

Ce se intampla in creierul uman daca te uiti timp de 10 minute in ochii cuiva? Raspunsul este absolut infricosator!

Cei mai multi oameni experimenteaza halucinatii daca folosesc droguri, dar un psiholog italian a descoperit cum sa faca asta prin simplul act al privitului in ochi.

Actul poate parea unul banal, insa voluntarii care au fost de acord sa incerce au spus ca au avut experiente extra-corporale, care au implicat halucinatii puternice. Ei au inceput sa vada fata persoanei din fata ca pe cea a unui monstru, rude sau chiar fata proprie.

Experimentul a fost realizat de Giovanni Caputo de la University of Urbino. La acesta au luat parte 20 de tineri, dintre care 15 femei. Voluntarii au fost plasati intr-o camera luminata vag, in perechi, cu o distanta de un metru intre ei. Vreme de 10 minute, au fost pusi sa se uite in ochii partenerului.

Lumina din camera era un mix perfect pentru experiment – suficient de puternica pentru a se distinge trasaturile celeilalte persoane si suficient de slaba pentru a nu se mai distinge atat de clar culorile.

Un alt grup – cel de control – a fost pus sa se uite 10 minute la un perete gol, in aceleasi conditii de luminozitate. Acestora nu li s-a spus foarte mult despre studiu, cu exceptia faptului ca cercetarea vizeaza o experienta meditativa cu ochii deschisi.

Dupa terminarea celor 10 minute, participantii au fost rugati sa completeze chestionare legate de ce au experimentat in timpul celor 10 minute si dupa finalizarea lor. Unul din chestionare viza simptomele disociative pe care le-au experimentat participantii. Aceste simptome pot include pierderea memoriei, distorsionarea culorilor sau sentimentul ca lumea nu este reala.

Voluntarii care au privit vreme de 10 oameni o alta persoana in ochi au spus ca au avut parte de o experienta puternica si nemaiintalnita. Spre deosebire de cei care s-au uitat la un perete gol, acestia au experimentat intensitati ale culorii mai reduse, sunete mai domoale sau mai tari in intensitate decat in realitate si senzatia de pierdere in spatiu. Mai mult, 90% din participanti au spus ca au vazut fata celuilalt deformata, 75% au spus ca au vazut un soi de monstru, 50% au spus ca au vazut trasaturile lor in fata celuilalt, iar 15% au spus ca au vazut fata unei rude.