Anamaria Vasile

Cum poti scapa de molii fara naftalina. Te costa doar cativa lei

Moliile sunt dusmanii hainelor noastre, musafirii nepoftiti din casa noastra. Asadar, avem toate motivele de a scapa de ele. Inainte de toate trebuie sa stii ca aceste mici „rozatoare” de haine iubesc mediul calduros iar in materie de moda prefera lana sau bumbacul. Important este ca nimeni nu si le doreste si trebuie sa stim cum scapam de ele fara a apela la tot felul de produse chimice care pot fi daunatoare pentru sanatatea noastra sau a animalutelor de companie.

Temperaturi extreme

Moliilor le place caldura dar nu si frigul. Daca iti suspectezi vreo haina care ar putea sa aiba larve, pune-o intr-o punga si baga-o la congelator. O lasi cateva zile si toate ouale vor muri. O alta solutie este extrema cealalta. Da, moliile iubesc caldura, dar nu cea extrema. Calca-ti hainele la o temperatura ridicata.

Adio, naftalina!

Bunica apela la naftalina pentru a scapa de molii si ne amintim de mirosul „placut” al hainelor. Azi, avem o solutie mai placut mirositoare, levantica. O poti pune in saculeti pe care ii poti atarna strategic in diferite colturi ale camerei sau poti folosi ulei volatil de levantica. Daca niciuna din solutiile de fata nu te incanta, mai avem o varianta. Poti cumpara un spray de camera cu miros de lavanda.

Curatenie regulata – Atunci cand ai invazie de molii si te confrunti cu problema aceasta, trebuie sa iti golesti dulapul periodic si sa il cureti. De asemenea, verifica-ti constant hainele daca sunt „mancate” pentru a putea elimina o parte din molii. Daca ai haine sau covoare vechi unde crezi ca ar putea fi caminul lor, scapa de ele.

Pastreaza o umiditate scazuta – Am uitat sa iti spun ca umiditatea crescuta favorizeaza aparitia moliilor. Cu ajutorul unui dezumidificator poti previn aparitia acestora.

Cedru – O alternativa la levantica este cedrul. Poti pune cateva picaturi de ulei de cedru intr-un saculet. Mirosul puternic va indeparta garantat moliile.