Anamaria Vasile

Cum aflăm greutatea unui porc, fără a folosi cântarul. Formula de calcul care nu dă greș

Greutatea unui porc în viu poate fi aflată și fără a se folosi cântarul, cu ajutorul unor măsurători simple și a unei formule de calcul care vă ajută să aproximați câte kilograme are grăsunul.

Metoda prin care se află greutatea unui porc fără a se folosi cântarul este foarte utilă micilor fermieri care nu au posibilitatea de a cântări animalele înainte de sacrificare.

Aproximarea greutății poate fi de mare ajutor și gospodarilor care cumpără suinele din târguri. În numai câteva minute, cu ajutorul unei rulete și cu un calcul simplu cu calculatorul de pe telefon identificați ușor porcul la greutatea pe care o căutați.

Pentru a calcula greutatea unui porc fără cântar aveți nevoie de o ruletă sau de o sfoară și de o ruletă, precum și de un calculator simplu (cele mai multe telefoane au această funcție).

Foarte important, aveți nevoie și de formula de calcul prin care puteți aproxima câte kilograme are animalul. Deloc de neglijat, măsurătorile trebuie făcute de cineva care cunoaște temperamentul porcului respectiv.

Apropiați-vă cu calm de animal, chiar vorbiți cu el pe un ton plând pentru a nu-l alarma. Hrana gustoasă – așa cum sunt boabele de porumb, poate fi de ajutor pentru a liniști animalul și pentru a-i distrage atenția.

Aveți în vedere că suina nu este obișnuită cu astfel de situații și trebuie să preveniți un accident în timpul măsurătorii.

Dacă vedeți că porcul este agitat, mai bine abandonați demersul decât să vă răniți. Dacă porcul este calm, este familiarizat cu prezența dumneavoastră în adăpostul lui, atunci puteți începe măsurătorile. Primul pas este acela de a măsura lungimea porcului.

Măsurătoarea pornește din spatele urechilor animalului și se oprește acolo unde începe coada. Aceasta este prima măsurătoare, iar lungimea obținută va fi notată cu L.

Al doilea pas este de a măsura circumferința porcului. Măsurătoarea se face în spatele picioarelor din față ale suinei, iar rezultatul va fi marcat cu C.

Greutatea aproximativă a porcului, adică numărul de kilograme îl vom nota în formula de calcul cu G.

FORMULA DE CALCUL

G = C x C x L x 69,3

unde

G – greutatea aproximativă a porcului (+/- 3%)

L – lungimea porcului

C – circumferința porcului

69,3 – constantă de calcul

Pentru a afla greutatea carcasei porcului, înmulțiți greutatea aproximativă cu 0,72
Carcasă = G x 0,72

Model de calcul:

La un porc cu lungimea L de 1,02 metri și o circumferință C de 1,27 de metri

C x C x L X 69,3 = 1,27 x 1,27 x 1,02 x 69,3 = 114 kilograme

Greutatea carcasei este G x 0,72, adică 82 de kilograme