Anamaria Vasile

Scade varsta de pensionare! Ce categorie de angajati va intra mai devreme la pensie

Astazi s-a luat hotararea de catre Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor ca locuitorii din zonele industriale cu poluare remanenta, intr-o raza de 4 km in jurul sitului contaminat, sa poata beneficia, la cerere, de reducerea varstei de pensionare cu pana la 2 ani, daca au locuit si lucrat 35 de ani in aceste zone.

Reducerea varstei standard de pensionare prevazuta nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.

Un alt amendament adoptat, propus de PSD, se refera la reducerea punctajelor acordate persoanelor in drept sa obtina pensie de invaliditate.

Valoarea punctului de pensie
Conform textului adoptat pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de: a) 0,50 puncte pentru gradul I de invaliditate; b) 0,35 puncte pentru gradul II de invaliditate; c) 0,15 puncte pentru gradul III de invaliditate’.

In forma votata de Senat se prevedea ca in acest caz punctajul lunar este de: a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate; b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate; c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Adoptarea acestui amendament a fost motivata de faptul ca, punctajele lunare acordate sunt mai mari decat punctajul lunar pe care il poate obtine o persoana asigurata care plateste contributie la salariul minim brut pe tara.

Deputatii din comisie au mentinut prevederea din proiectul initiat de Guvern referitoare la valoarea punctului de pensie: ”Valorile punctului de pensie sunt urmatoarele: a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei; b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei; c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei”.

Astfel, scrie Agerpres, membrii comisiei au respins amendamentul depus de deputatul Victor Ponta potrivit caruia, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie sa fie de 1.875 lei.