Virusul gripal rezista pana la trei zile pe bancnote, atrag atentia medicii. Cea mai buna cale de protectie contra gripei este vaccinul gripal.
Atentie majora la regulile de igiena! Contactul cu lucrurile murdare, cum sunt bacnotele, ne pot imbolnavi de gripa, atrag atentia medicii.
Pe banconte se pot intalni multe tipuri de virusuri, inclusiv cele gripale. Ele pot rezista pe suprafata banilor pe care-i folosim cu totii, zilnic, pana la 3 zile!
Contaminarea este simpla: un bolnav de gripa a tusit sau a stranutat si a pus mana pe bani. Virusul de pe suprafata acestora ajunge la alta persoana dupa ce si ea pune mana pe bancnota infectata si apoi o duce, fara sa se spele inainte, la nas, la gura sau la ochi.
Cum se transmite si cine e vulnerabil
Virusurile gripale sunt extrem de problematice. Cele de tip A, spre exemplu, fac foarte multe mutatii, aproape de la o persoana la alta, asa ca tratarea lor este dificila. Iar in cazul in care persoana infectata face parte din categoriile de risc, adica are afectiuni cronice, este o persoana cu varsta peste 65 de ani, este un copil mai mic de un an, este o femeie gavida sau o persoana obeza, complicatiile pe care le da gripa pot fi chiar fatale.
„Educatia pentru sanatate este extrem de importanta. Formele de igiena elementare pot sa previna aceste infectii. In ultima saptamana doar la Iasi peste 200 de pacienti au necesitat internate din cauza complicatiilor date de infectiile respiratorii acute. (…) Asadar, atentie majora la regulile de igiena! Virusul se transmite cu mare usurinta pe cale aeriana, si vorbim despre tuse, stranut, vorbitul banal poate sa transmita acest virus, iar pe de alta parte, acest contact cu mainile murdare, cu bancnotele, cu alte obiecte pe care punem fiecare mana, reprezinta un factor de risc suplimentar.
Sa duceti mana la nas si la gura cand tusiti – pare banal ce spun – dar sunt reguli banale care nu sunt respectate. Batista, servetelul de unica folosinta, fac parte din arsenalul de lupta impotriva acestor afectiuni respiratorii acute. De asemenea, nu duceti in colectivitati copiii care au febra, frisoane, le curge nasul, le curg ochii, tusesc sau stranuta si, in plus, atentie cand va spalati pe maini.
Din nou, pare banal, dar un spalat pe maini eficient presupune cel putin 20 de secunde de frecat pe fiecare parte, cu insistenta pe pliurile interdigitale, la nivelul ungiilor si daca nu aveti posibilitatea sa va spalati pe maini atunci cand se intampla o astfel de situatie, folositi geluri antiseptice”, a explicat conf.dr. Tudor Ciuhodaru.