Anamaria Vasile

Coastele de porc – sunt sau nu sanatoase? Cum trebuie consumata

Cand vine vorba de cat de santoasa este carnea de porc, se pot purta discutii pana maine in zori. In general porcii pot foarte usor sa contacteze Trichinella spiralis, este un parazit care traieste in muschii animalului-gazda. Otrava de la acest animal favorizeaza dezvoltarea Trinichelozei. Ca sa evitati acest pericol cumparati numai din centrele avizate, sa verificati daca are stampila si sa nu o cumparati daca vi se pare ca miroase ciudat ori are o coloratie neobisnuita.

Un aspect important il reprezinta modul in care gatiti carnea de porc. Evitati prajelile (sunt bogate in grasimi si calorii), optati pentru o portie de carne de porc gatita la cuptor sau pe gratar. In ceea ce priveste grasimile folosite in prepararea carnii si acestea pot creste numarului de calorii, de aceea mai bine gatiti cu uleiuri vegetale.

Pentru a economisi cateva calorii, transati carnea in bucati mici si serviti-o alaturi de legume (crude in salata sau pregatite la aburi). Nu uitati sa eliminati pe cat posibil din grasimea vizibila si nu incercati sa consumati din abundenta, riscati sa suferiti de indigestie.

De exemplu o portie de file de porc (cu putine lipide, de 180 de grame) pregatit la cuptor are 710 calorii, iar doua felii (95 de grame) de pulpa de porc, fara grasimi, prajita are 685 de calorii. Indiferent de modul de preparare, carnea tot grasa este. Numai muschiul de porc si coastele sunt ceva mai sarace in lipide. Restul de carne (inclusiv sunca) contin colesterol si grasimi saturate care favorizeaza formarea cheagurilor de sange in artere, blocand astfel fluxul sangvin.