Anamaria Vasile

Solutii eficiente care te ajuta sa scapi de mirosul de mucegai si umezeala din casa

In sezonul rece, multe case capata un miros de mucegai si umezeala, mai ales daca nu sunt izolate bine sau daca mobila veche este plina de haine, carti si obiecte pe care nu le mai aeriseste nimeni. Iata cateva solutii naturale si eficente sa iti improspatezi aerul din locuinta.

De cele mai multe ori cea mai buna solutie este sa aerisesti casa si sa o incalzesti, pentru a scapa de izul de mucegai si umezeala. Cauta sursa mirosului neplacut. Poate fi scurgerea de la baie, poate fi camara umeda din hol sau din bucatarie, poate fi mobila veche din dormitor.

Daca ai animale de companie, nu se stie daca nu au ascuns bucatele de mancare pe sub paturi si dulapuri, iar acestea au inceput sa mucegaiasca.

Foloseste un ventilator si uleiuri esentiale

De obicei, aceste mirosuri apar in camerele mai intunecoase, mai umede si mai reci. Aeriseste bine si incalzeste casa uniform. In camera unde miroase a mucegai, daca nu ai descoperit sursa concreta a mirosului, poti folosi cateva zile un ventilator, sa aerisesti foarte bine. In fata ventilatorului pune un mic difuzor de arome naturale in care poti folosi un ulei esential cat mai placut si delicat precum uleiul de levantica, de mandarine sau de trandafiri.

Bicarbonat pentru bucatarie si baie

Daca mirosul provine din bucatarie sau din baie, de la obiectele umede, incearca sa le cureti temeinic cu o solutie impotriva mucegaiului. Spre exemplu, mucegaiul se poate ascunde in spatele unui dulap din baie sau in camara cu alimente. Dupa ce cureti mucegaiul, presara bicarbonat de sodiu pe rafturi cateva zile la rand, pentru a preveni reaparatia mirosului de mucegai si umezeala.

Bicarbonatul este indicat si pentru covoarele care au miros statut. Presara cateva pliculete de bicarbonat pe tot covorul seara tarziu si aspira a doua zi dimineata.

Otet si zeama de lamaie pentru dulapurile cu haine

Se intampla uneori ca, in camerele mai intunecoase si reci, hainele vechi sa sapte un iz de mucegai si umezeala. Cea mai buna solutie este sa faci curat, sa le speli pe toate si sa le lasi sa se usuce in aer liber. Pulverizeaza apoi in locul in care le tii o solutie din otet si lamaie combinate in parti egale si lasa dulapul sau rafturile respective sa se usuce bine. Mirosul de otet dispare in cateva ore, dar ataca mucegaiul si lasa in urma un aer mai proaspat.