Cele mai multe mame prefera sa se relaxeze cu o ceasca de ceai fierbinte. Dar in timpul sarcinii este important sa nu se depaseasca un anumit nivel de cofeina, asa ca ceaiurile din plante constituie o buna alternativa.
Mare atentie, insa: in timp ce anumite plante au efecte benefice, altele ar trebui evitate pe perioada sarcinii. De exemplu, o ceasca de ceai de musetel, de fenicul sau de ghimbir cu miere bauta dimineata inainte de a te da jos din pat, atenueaza starile de voma si greturile matinale.
Ceaiul de urzica te ajuta la evitarea retentiei de apa, dar nu consuma mai mult de o ceasca pe zi. In cazul racelilor si a gripei, ceaiul de cimbru sau o infuzie de tei vor usura simptomele neplacute. Un ceai favorit al gravidutelor este cel de fenicul.
Ajuta in cazul balonarii, al durerilor de burta si al constipatiei.
Ceaiul de menta, adesea recomandat de catre moase, poate fi amestecat cu fenicul, anason si chimen. Acest amestec te ajuta in ultimul trimestru de sarcina, atunci cand constipatia este o problema.
Bogat in calciu si magneziu, ceaiul de musetel asigura un somn linistit si previne inflamarea articulatiilor. Datorita efectului sau calmant, lamaia este si ea o alegere buna pentru un ceai, te poate relaxa inainte de ziua cea mare.
Evita pe timpul sarcinii infuziile ce contin: rozmarin, salvie, pelin, coada soricelului, ienupar, patrunjel. De asemenea, in primele 6 luni de sarcina trebuie evitate si ceaiul verde (daca nu este organic) si cel de scortisoara (poate induce travaliul).