Anamaria Vasile

Legatura speciala dintre baieti si mamele lor

Exista o legatura speciala intre o mamica si baiatul ei? Este legatura mai intensa? Asa cred unele mamici si poate chiar exista niste adevar in asta …

Cum as putea iubi un baietel?

Primii doi copii ai nostri au fost fete, ceea ce a fost perfect pentru mine. Imi iubeam fetele. Intelegeam fetele. Fetele erau bucuria mea.Cand am aflat ca al treilea copil al nostru era baiat, m-am speriat putin. Ce urma sa fac eu cu un baiat? Ma ingrijoram ca nu il voi putea intelege. Si mai rau, ma ingrijoram ca nu l-as fi iubit la fel de mult cum imi iubeam fetele.

Mamele de baieti tineau sa imi spuna ca nu exista ceva mai frumos ca legatura dintre mama si fiu. Ele continuau sa o spuna, insa eu nu imi puteam imagina asta. Credeam ca ele sunt doar “mame de baieti”, care si-au dorit dintotdeauna baieti, au primit baieti, si au iubit baieti.

Nu doream sa le spun ca nu mi-am dorit cu adevarat un baiat, nu am primit baieti, si ca eram cu adevarat speriata de faptul ca nu as putea iubi un baiat.

Atunci s-a nascut fiul nostru

Si in ultimii sapte ani, am experimentat exact ceea ce spuneau acele mame. Pe cat de mult m-am legat de fetele mele si pe cat de apropiate suntem, in legatura dintre un baiat si mama sa, exista un lucru calitativ diferit. Este greu sa explic in mod exact in ce consta diferenta relatiei noastre – e, pur si simplu, diferita.

Unul dintre lucrurile pentru care m-am ingrijorat a fost impertinenta pe care o observasem la un procent mare de copii cu un cromozom Y. Prima noastra fiica era extrem de plapanda/moale, si desi cea de-a doua fiica avea un comportament destul de salbatic, niciuna dintre ele nu a agreat latura dura a verisorilor lor baieti.

Si desigur, baiatul nostru a venit cu o doza suplimentara de energie fizica. El este, asa cum ar spune unii, “in intregime baiat”.

Mami, te iubesc ataaaaaat de mult!

Insa la pachet cu aceasta energie a venit si o dulceata de necrezut in modul in care isi arata dragostea fata de mine.

Cand fiul meu se ghemuieste, tot corpul sau se topeste in mine. Cand era de varsta prescolara, ma lua de obraji si imi planta o duzina de pupici pe fata, spunand “Mami, te iubesc ataaaaaat de mult!” Mi-a spus, nu o singura data, ca doreste sa se insoare cu mine.

El ma iubeste cu o inversunare si o intensitate diferita de cea a dragostei fiicelor mele fata de mine.

Iar sentimentele mele fata de el sunt diferite fata de cele pe care le am pentru fiicele mele. In timp ce ma descurc destul de bine la a nu ceda privirii de catelus a fetelor, imi gasesc fiul putin mai irezistibil.

Poate o parte din explicatie pentru aceasta este ca el este bebelusul familiei, cu toate ca sotul meu gaseste contrariul la aceasta ca fiind adevarat pentru el si copiii nostri. Cand fiicele noastre isi privesc tatal cu ochii tristi, el pur si simplu se topeste.

Fiul meu poate arata doar o farama de farmec, si sunt ca si hopnotizata.

Chiar nu ma asteptam sa existe o diferenta atat de mare

In general, nu sunt o persoana care sa atribuie unele comportamente sau calitati unui anumit gen, si intotdeauna am crezut ca suna putin misogin ca mamele sa spuna ca relatiile cu fiii lor sunt diferite de cele pe care le au cu fiicele lor.

Insa in experienta mea proprie, este adevarat. Baietii, pur si simplu, isi adora mamele. Iar sentimentul este reciproc.

Inca am temeri si incertitudini cu privire la cresterea fiului meu

Nici macar acum nu as schimba pentru nimic in lume relatia pe care o am cu fetele mele.

Inca reusesc sa gasesc mult mai multe lucruri de discutat cu fiicele mele. Insa fiul meu ocupa un loc in inima mea, despre care nici macar nu am stiut ca exista. Am fost schimbata si transformata de legatura mea cu acest baietel.

Mamele atat de fete cat si de baieti – cel putin cele pe care le-am intalnit eu – pot sa ateste legatura speciala pe care o au mamele cu fiii lor. Mamele mai in varsta mi-au spus ca acea legatura bazata pe afectiune si adoratie nu dispare niciodata. Ma bazez pe spusele lor, caci mi s-ar sfasia inima sa cred altceva.

Baietelul meu dulce va deveni candva un barbat dulce

In viata lui vor intra multe alte iubiri, iar eu voi fi fericita sa fac un pas inapoi atunci cand se va intampla aceasta.

Deoarece, cu toate ca, in cele din urma, isi va oferi inima unei alte femei, stiu ca acolo exista un loc dedicat pentru mine. Nimic nu poate inlocui legatura dintre un baiat si mama sa.

Ceea ce nu am anticipat inainte de a deveni mama unui baiat

Sosirea fiului meu in viata mea mi-a bulversat universul pana la cele mai profunde constelatii.

Sigur ca am invatat, ca toate mamele, despre iubirea aceea neconditionata, imensa, nemasurabila. Ma voi referi insa la aspectele de ordin practic pe care le presupune conditia mea de mama de baiat, aspecte pentru care nu am fost pregatita.