Anamaria Vasile

Caracteristicile pe care copilul le moștenește numai de la TATĂ

Ai auzit, cu siguranta, de multe ori expresiile “Are ochii tatalui sau!” sau “Seamana foarte mult cu tatal lui!”.

Exista adevar in aceste afirmatii. Copiii mostenesc gene de la tatii lor, dar si de la mamele lor. Sunt, insa, lucruri pe care un copil le mosteneste numai de la tata. Potrivit celor de la peacequarters.com, iata care sunt acestea:

1. Problemele cu inima

Toti tatii poarta gena care poate fi transmisa baietilor lor, gena care creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Dr. Jen Stagg, medic naturopat, a efectuat un studiu cu propriii pacienti si a descoperit ca barbatii care purtau cromozom din haplogrupul I Y aveau un risc crescut cu 50% de a dezvolta boli cardiovasculare pe care sa le transmita fiilor. Comparatia a fost facuta cu un grup cu cromozom din haplogrupul R1b1b2.

2. Înălțimea

Sunt peste 700 de secvente de gene care determina inaltimea unui copil. Totusi, genele tatalui pot face diferenta. Imagineaza-ti cativa centrimetri in plus sau in minus, in functie de genele pe care le transmite tatal.

3. Sănătatea mintală

Bolile mintale se mostenesc din familie. Tatii in varsta pot transmite mostenitorilor lor probleme precum schizofrenia si ADHD, din cauza unor modificari la nivelul ADN-ului cauzate de imbatranire. Te poti intreba de ce nu se modifica si ADN-ul femeilor, cand imbatranesc. Raspunsul este, se modifica si la ele. Diferenta vine din faptul ca femeile se nasc cu rezerva de ovule, iar barbatii produc tot timpul spermatozoizi. Totusi, si femeile in varsta prezinta riscuri crescute daca hotarasc sa aduca pe lume un copil.

4. Problemele dentare

Daca tatal are probleme cu dintii, cel mai probabil si copiii lui vor suferi la fel. Forma si marimea maxilarului si a dintilor se mostenesc de la tata. Desi si femeile pot transmite gene copiilor, gena barbatilor este dominanta.

5. Culoarea ochilor

Culoarea ochilor este mai greu de determinat, mai ales ca ea se mosteneste atat de la mama, cat si de la tata. Totusi, daca tatal are ochii inchisi la culoare, cel mai probabil copilul va avea ochii de culoare inchisa.