Anamaria Vasile

Concluzia logica trasa de o zgatie de fetita, dupa ce mama i-a explicat ce e aceea o femeie usoara

O poveste plina de umor, in care nazbatie de fetita foloseste inocent informatiile primite, iar logica o face sa ofere o concluzie care a facut coada de la caseria unui supermarket sa se tava ”De ce?”- o intrebare izvorata din curiozitate, din dorinta de a cunoaste.

nd e combinata si cu inocenta unui copil, devine un amestec devastator pentru parinti, pusi in dificultate fie de complexitatea problemei, fie de modul in care ar trebui sa formuleze un raspuns pe intelesul celor mici, fie de modul in care ar trebui sa faca balet cu gratie printre cuvinte, atunci cand e vorba de subiect mai delicat. ”Stau la coada la casa la un hypermarket cunoscut in Romania, iar in fata mea e o mama cu o copila. Fata se afla in faza adorabila si insuportabila a copilariei ei, unde intreaba 1000 de intrebari pe minut:

– Mama ce este asta?
– Este un aparat de ras, din ala de care foloseste tata pentru a-si tunde barba
– Mama de ce bunica nu poate manca asta?
– Pentru ca bunica are diabet, asa ca ciocolata o face sa se imbolnaveasca …
– Mama, dar de ce fumeaza matusa? Si asa continua cu intrebarile cele mai ciudate: de la petrecerea varului care nu a invitat-o ​​pe Olivia, la vinetele care au o forma ciudata.

O fetita prea curioasa si o mama care raspunde cu rabdare si dragoste la fiecare intrebare. Vine momentul in care fetita se opreste si ramane tacuta. Cred eu in sinea mea: „incredibil, curiozitatile i-au fost satisfacute!” Cea mica tine in manuta o papusa stil anii ’70 cu un pulover cu dungi pe care o ingrijeste cu mare drag, se uita prin jur, urmareste cu privirea un domn cu un caine si dintr-o data intreaba:

– Mama? Ce este o femeie usoara?

Aia e. A inghetat toata lumea la intrebarea asta. Ochii mamei se largesc, eu si alte 5/6 persoane ne uitam la ea, ca si cum am fi asteptat ca mama sa se arate infranta de intrebarile fetei. O bunicuta, ce era langa mine, imi arunca un zambet si pare sa ma intrebe cu privirea „si acum? Cum s-o descurca cu asta?” Toata lumea e cu ochii pe mama, fiecare asteptand raspunsul. Chiar si casiera, dupa ce a auzit intrebarea, s-a blocat si nu a mai scanat articolele asteptand raspunsul. Mama respira adanc, balbaie ceva si apoi raspunde cu siguranta in voce:

– O femeie usoara este o femeie al carei serviciu este acela de a face companie barbatilor…. Toti aia care eram in apnee in asteptarea raspunsului incepem sa respiram, bunicuta se uita la mine ca si cum ar spune „ptiu, ca s-a scos biata femeie”, iar eu dau din cap in semn de aprobare. Suntem toti multumiti si mai relaxati. Fetita se uita in pamant ganditoare, iar dupa cateva secunde ridica privirea spre mama si intreaba:

– Mama, dar castiga multi bani?

In acel moment ne gandim ca partea grea a trecut, suntem toti zambitori si fara griji, iar mama sigura de sine raspunde:

– Depinde de cat de buna este ea si, prin urmare, cat de fericiti sunt barbatii sa fie cu ea.
Ma trece un fior, cred ca a mers prea mult in detaliu si exact asta crede si bunicuta care-si scutura capul in semn de dezaprobare. Fata zambeste larg, se uita la mama ei si ii spune:
– Mama, tu esti draguta! Ar trebui sa fii o femeie usoara!

Va imaginati hohotele celor din jur dupa aceasta ”lovitura sub centura”.