Anamaria Vasile

Dulceață de dovleac plăcintar

Fără îndoială, dovleacul este o marcă a anotimpului de toamnă și chiar una versatilă, iar din cămară nu trebuie să vă lipsească dulceața de dovleac plăcintar, plină de savoare și culoare. Iată cum se prepară.

Ingrediente:

– 1 kg dovleac plăcintar, curățat

– 800 g zahăr

– 250 g apă

– 50 g zahăr vanilat

– zeama de la o lămâie

Mod de preparare:

Spargem dovleacul în două, apoi înlăturăm semințele și nervurile din jurul lor.

Tăiem dovleacul în bucăți mai mici să-i putem curăța coaja mai ușor. Curățăm coaja, apoi tăiem bucățile de dovleac în cuburi mai mici. Dovleacul nu oxidează, ca alte fructe, dar îl stropim, totuși, cu zeama de la 1/2 lămâie, pentru a-i intensifica culoarea.

Siropul:

Punem la fiert apa cu zahărul, într-un vas cu pereți dubli. Amestecăm în vas până când zahărul se topește, apoi lăsăm siropul să fiarbă la foc mic până devine consistent. Aproximativ 20 de minute îl lăsăm să fiarbă, dar facem testul bulei de sirop. Luăm din sirop cu o linguriță și picurăm pe o farfurie.

Dacă siropul se împrăștie, nu este gata. Dacă rămâne ca o bulă pe farfurie, atunci este gata.

Când siropul a ajuns la consistența dorită, adăugăm cuburile de dovleac și le amestecăm cu siropul.

Fierbem dulceața de dovleac plăcintar până când cuburile de dovleac se pătrund bine. Amestecăm din când în când în ea și înlăturăm eventuala spumă care se formează. Nu se formează decât puțină spumă pe margini, dar o înlăturăm. Când cuburile de dovleac plăcintar sunt bine pătrunse, adăugăm zahărul vanilat. Amestecăm ușor cu o spatulă de lemn,până când zahărul vanilat este topit. Adăugăm și restul din zeama de lămâie apoi oprim focul.

Cu 6-7 minute înainte de stingerea focului, introducem la cuptor, borcanele spălate și bine scurse, pentru a le steriliza. Umplem borcanele fierbinți cu dulceața, de asemeni fierbinte și înfiletăm capacele. Le introducem la cuptor cu focul aprins, la 150 de grade, pentru 5 minute. După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, când vor fi complet răcite.