Uniunea Europeană a reacționat după ce Rusia a invadat Ucraina și a dictat sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei, dar și a oligarhilor ruși care au făcut averi datorită legăturilor apropiate cu Vladmir Putin. După ce s-au văzut cu activele înghețate și fără case și iahturi în valoarea de sute de milioane de euro, aceșția au intentat procese la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg împotriva UE.
Roman Abramovici vrea să scape de sancțiuni
Cel puțin 20 dintre cei mai puternici magnați ai Rusiei deschid procese împotriva Consiliului UE și cer dezghețarea activelor și deblocarea vizelor. Printre aceștia se numără și Roman Abramovici, fost proprietar al clubului de fotbal Chelsea, care a fost sancționat în martie pentru legăturile sale strânse cu președintele Vladimir Putin.
Conturile și activele bancare ale magnatului rus au fost înghețate atât în Statele Unite, cât și în Regatul Unit. Procesul lui Roman Abramovici a fost înregistrat de instanță pe data de 25 mai, dar și alte nume grele de oligarhi ruși au intentat acțiuni similare la instanța europeană. Astfel, pe listă se mai află Mihail Fridman, Petr Aven și Alișer Usmanov, care au depus plângeri între sfârșitul lunii aprilie și sfârșitul lunii mai, informează Politico.
Mai multe plângeri vor fi depuse în următoarele săptămâni și luni
UE l-a sancționat pe Mihail Fridman, fondatorul companiei ruse de investiții Alfa Group. De asemenea, a înghețat activele și a impus interdicții de călătorie fostului partener de afaceri al lui Fridman, Petr Aven, pe care blocul comunitar îl consideră „unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai lui Vladimir Putin”.
De asemenea, o mulțime de organizații ruse se plâng de măsurile luate împotriva lor de Uniunea Europeană. Broadcaster RT a depus o cerere pentru suspendarea acestora, iar o altă audiere în cauză este programată pentru 10 iunie.
Se preconizează că mai multe plângeri vor fi depuse în următoarele săptămâni și luni, în timp ce UE a sancționat până acum peste 1.000 de persoane din Rusia. Potrivit unui studiu solicitat de Parlamentul European, UE a pierdut din 2008 până în 2015, de exemplu, aproximativ două treimi din contestațiile legale privind sancțiunile pe care le-a impus.
Dar chiar dacă oligarhii câștigă cazurile, s-ar putea să nu-și primească banii înapoi. Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, un aliat al Rusiei, depune plângeri de ani de zile. Activele sale au fost înghețate în 2014 pentru deturnare de fonduri de stat chiar înainte de a fi destituit de protestele în masă. În iunie anul trecut, instanța a fost de partea lui, dar UE a anunțat că va menține sancțiunile în vigoare.
sursa: impact.ro