Anamaria Vasile

Ce se află în spatele creșterilor alarmante de prețuri. Mugur Isărescu: „Reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a explicat, joi, ce se află în spatele creșterilor alarmante de prețuri din ultima perioadă. Oficialul a spus că acestea reflectă un șoc puternic sau un fenomen de criză și a îndemnat românii la calm.

Mugur Isărescu, despre scumpirile din România
Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a României, prețurile au început să crească foarte repede în țară, din iulie 2021. Mugur Isărescu a explicat că în spatele scumpirilor se află creșteri ale costurilor de producție, mai ales ale celor cu energia.

„Înseamnă o creştere într-o perioadă scurtă, bineînţeles că reflectă un fenomen advers cu totul şi cu totul deosebit. În spatele acestei creşteri a preţurilor de consum din România, ca şi din mai toate ţările europene, este o creştere a costurilor de producţie şi, în special, a costurilor cu energia, deci a preţurilor la energie. Toate formele de energie, inclusiv combustibilii”, a declarat Mugur Isărescu.

Alte cauze ale scumpirilor din România
Guvernatorul BNR a mai spus că la aceste cauze ale scumpirilor se mai adaugă adâncirea sincopelor din lanţurile internaţionale de valoare adaugată ce au fost generate de sancţiuni, reticenţa companiilor cu privire la relaţiile comerciale cu Rusia, precum şi iminenţa unor noi seturi de măsuri în primul trimestru al acestui an.

„Avem, de asemenea, şi câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii, nu le dezvolt. A fost un început de panică calmat, dar a durat vreo două săptămâni pe piaţa valutară, în special pe piaţa caselor de schimb valutar, din motive de lipsă fizică de bancomate, altminteri cursul am reuşit să îl ţinem stabil.

Dar a fost panică şi în ceea ce priveşte unele alimente, în special uleiul comestibil şi carburanţii”, a mai spus guvernatorul BNR, care a precizat că România nu își permite să taie taxe și să acorde noi ajutoare.

Mugur Isărescu a îndemnat la calm
Guvernatorul BNR a mai afirmat că, în lipsa schemelor de sprijin pentru facturile la gaze și energie pentru populație, inflația ar fi urcat până la 20%. Mugur Isărescu a precizat că scumpirile vor continua, din cauza costurilor tot mai mari la gaze naturale, energie electrică și carburanți. Totuși, oficialul a îndemnat la calm.

„Presiunea costurilor s-a transmis cel mai mult la alimentele procesate, prețul la energie s-a transmis în produse agro-alimentare, dar și pe un fondul de început de panică. Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles.

Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu (director în BNR, n.r). Deci e un sfat bun. Acest canal psiho-social al anticipațiilor, exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a adăugat Mugur Isărescu.

Conform datelor pe care Institutul Național de Statistică le-a publicat miercuri, rata anuală a inflației a crescut la 13,76%, în luna aprilie 2022, față de aceeași lună a anului trecut. Prețurile produselor nealimentare au crescut cu 16,35%, cele alimentare s-au scumpit cu 13,54%, iar serviciile, cu 7,11%.

În ceea ce privește scumpirea alimentelor în România, cel mai mult au crescut prețurile la cartofi. Mai exact, cu peste 40%. La capitolul forme de energie, gazele naturale s-au scumpit cel mai mult, cu 85%, astfel că au ajuns la un preț aproape dublu.

sursa: impact.ro