Anamaria Vasile

Poate exista prietenie fără sentimente între un bărbat și o femeie? Răspunsul psihologilor

Prietenia dintre un bărbat și o femeie a fost mereu un subiect controversat. Întrebarea dacă acest tip de relație poate să existe continuă să stârnească cele mai aprinse discuții.

Relațiile dinte bărbați și femei au fost din cele mai vechi timpuri subiect de literatură, de poezie sau de film. Dragostea a fost mereu în centrul acestor povești. Dar poate exista prietenie fără sentimente între un bărbat și o femeie? Este o întrebare la care încă este destul de complicat de găsit un răspuns.

Există cu siguranță situații în care una dintre părțile implicate nu își dorește doar o conversație bună la o cafea. De asemenea, este oarecum obișnuit ca unul dintre prieteni să aibă o pasiune secretă pentru celălalt. Uneori există un acord tacit al celui mai bun prieten: dacă lucrurile nu merg în alte relații, ne avem întotdeauna unul pe celălalt.

Psihologul și life coach Allison White și soțul ei, scenaristul David White, explică pe goop.com opțiunile în acest tip de relație.

Poate exista prietenie fără sentimente între un bărbat și o femeie?
Allison White sugerează un mic exercițiu. Să te îndepărtezi de nevoia de a apăra caracterul platonic al acestei relații. Privește-l cât mai obiectiv posibil și întreabă-te care este motivația ta pentru care te afli în această relație. Sunteți unul dintre voi atras de celălalt? Este el planul tău secret de rezervă? Ai fi geloasă dacă el ar intra într-o relație serioasă? Și poate aceasta este cea mai mare întrebare dintre toate: dacă partenerul tău ar avea o prietenie identică cu o altă femeie, te-ar deranja?

Ce spun psihologii despre relaţiile de prietenie între femei şi bărbaţi
Dacă răspunsul sincer la toate aceste întrebări este un nu categoric, atunci ai putea considera aceasta o prietenie curată. Și dacă asta simți într-adevăr și ți-ai asigurat partenerul de asta, atunci el trebuie să aibă încredere în tine.

Acestea fiind spuse, este responsabilitatea ta să te asiguri că intimitatea pe care o împărtășești cu el nu este compromisă. Cu alte cuvinte, dacă te simți capabilă să fii mai vulnerabilă în preajma prietenului tău de sex masculin decât a iubitului tău, asta poate însemna că nu ești atât de dedicată pe cât crezi. Și, deși prietenul tău de sex masculin poate fi o persoană de încredere, partenerul tău ar trebui să fie cel mai de încredere confident – dacă vrei să ai o relație cu adevărat intimă.

Bărbații au altă părere
Partenerul lui Allison, David, este mult mai franc în exprimare. El spune că acest tip de situație aproape că nu se rezolvă fără probleme.

„Desigur, există întotdeauna excepții de la regulă, dar personal nu am văzut sau auzit niciodată de o prietenie foarte strânsă între bărbați și femei (în care niciuna dintre părți nu este gay) care să fie complet curată – adică lipsită de orice tensiune sexuală sau motive ascunse, chiar dacă acele motive au fost mai puțin decât pe deplin conștiente”, spune el. „Cu toate că toți vrem să ne gândim la noi înșine ca adulți moderni, iluminați, beneficiari ai secolelor de cultură și rafinament – cu atât mai mult cu noua revoluție de gen – dar realitatea rămâne: nu putem scăpa pe deplin de moștenirea noastră evolutivă. Și colorează totul”, mai spune David.

Potrivit lui, cel mai important lucru care ne scapă de multe ori în aceste relații este ego-ul. Și vine cu un exemplu.

„Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei a avut ceea ce el a descris ca fiind o prietenie complet satisfăcătoare și pur platonică cu o femeie, de ani de zile. Erau extrem de apropiați. El a jurat că nu era atras de ea sau interesat de nimic dincolo de legătura de prietenie pe care o împărtășeau. Dar când ea l-a sunat într-o noapte să-i spună bucuroasă că tocmai l-a întâlnit pe bărbatul cu care urma să se căsătorească, el s-a înspăimântat, literalmente. S-a instalat panica. I-au luat luni de zile să treacă peste asta. În ciuda faptului că a pretins că ea era doar „prietena” lui, că el nu a dorit-o niciodată din punct de vedere fizic, o parte din el încă o dorea pentru el însuși”, spune David.

Relația de cuplu ar puta fi afectată
„Spun că bărbații și femeile nu pot fi prieteni? Desigur că nu. Mi se pare extrem de îndoielnic faptul că cineva poate avea simultan o relație cu adevărat intima cu doi membri de sex opus și poate eticheta în mod curat unul ca prieten și pe celălalt ca partener”, mai spune el.

El crede că această relație de prietenie va fi afectată, la un moment dat de relația ta de cuplu.

Prin urmare, la întrebarea: poate exista prietenie fără sentimente între un bărbat și o femeie, răspunsul este diferit. Depinde cine întreabă, dacă este o femeie sau un bărbat.

sursa: ego.ro