Anamaria Vasile

Ungaria sfidează UE și NATO. A bătut palma cu rușii. Anunțul venit de la Budapesta

Ungaria a bătut palma cu rușii și sfidează UE și NATO. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a explicat de ce a fost luată această decizie ce îi face pe plac liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, în contextul sancțiunilor pe care Occidentul i le-a impus Moscovei.

Cum sfidează Ungaria Uniunea Europeană și NATO
După ce Occidentul a atras atenția că cerința lui Vladimir Putin ca gazele rusești să fie plătite în ruble încalcă contractele existente, ce nu includ o astfel de clauză, Ungaria a cedat. Budapesta a anunțat că va face plățile așa cum a cerut liderul de la Kremlin și a dat vina pe „infrastructură”.

„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, pentru CNN.

Oficialul de la Budapesta a adăugat că țara sa nu are la dispoziție surse sau rute alternative ce să îi permită să pună capăt importului de energie rusească în următorii câţiva ani. Astfel, Ungaria va plăti în sistemul impus de Vladimir Putin.

Comisia Europeană, despre plata gazelor rusești în ruble
În schema de plată impusă de liderul de la Kremlin, importatorii de energie au trebuit să deschidă două conturi bancare la Gazprombank – unul în valută şi altul în ruble. Concret, veniturile din vânzări sunt plătite în valută străină, dolari sau euro. Ulterior, Gazprombank convertește sumele în contul de ruble.

Ungaria nu ar fi singura țară care a decis să folosească această schemă. Un document pe care Comisia Europeană l-a publicat săptămâna trecută a arătat că „pare ccă este posibil” să fie respectate noile cerințe ale Moscovei fără să se intre în conflict cu legislaţia blocului comunitar.

Pe de altă parte, experții în sancțiuni susțin că sistemul de plăţi rusesc îi permite Moscovei să aibă acces la veniturile din energie, indiferent de sancţiunile aplicate valutelor străine. Conform CNN, întregul proces este neclar din punct de vedere legal.

Schema cerută de liderul rus Vladimir Putin îi oferă acestuia un avantaj politic. El obligă în acest fel companiile să o respecte și să plătească energia provenită din Rusia în ruble.

Polonia și Bulgaria, lăsate fără gaz rusesc
Polonia și Bulgaria au fost lăsate fără gaz rusesc. Gazprom a anunțat, miercuri, că a oprit complet livrările de gaze naturale către aceste două țări. Motivul este că acestea nu au plătit în ruble. Gigantul energetic rus a precizat că aprovizionarea va fi reluată când vor fi făcute plățile.

Tot miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că aceste două țări vor fi aprovizionate cu gaze naturale de către vecinii lor din Uniunea Europeană.

Polonia a anunțat anterior că nu va prelungi contractul cu Gazprom, ce expiră la sfârșitul acestui an. Acesta acoperea aproximativ 50% din consumul naţional. Compania poloneză PGNiG a anunțat marţi că va lua măsuri pentru a restabili livrările de gaze potrivit contractului Yamal şi că orice oprire a livrărilor reprezintă o încălcare a contractului. A adăugat că are dreptul de a cere despăgubiri în cazul încălcării unui contract.

Amenințare de la Kremlin în privința gazelor naturale
În ciuda faptului că a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, Rusia a negat că folosește acest lucru drept instrument de șantaj. Însă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat, miercuri, că şi alte ţări care refuză să respecte schema de plată în ruble ar putea suporta aceleași consecințe.

„Când se apropie termenele de plată, dacă unii consumatori refuză să plătească sub noul sistem, atunci decretul preşedintelui bineînţeles că se va aplica”, a declarat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să spună câte ţări au fost de acord să schimbe plata pentru gaze în ruble. Întrebat dacă Moscova este plătită pentru eventualele pierderi bugetare, din cauza acestei condiții impuse de Vladimir Putin, Dmitri Peskov a precizat că totul a fost calculat, toate riscurile au fost prevăzute şi au fost luate măsurile necesare.

sursa: impact.ro