Anamaria Vasile

Reacția Maiei Sandu după propunerea unui oficial cu privire la unirea Republicii Moldova cu România: “Unicul scenariu pentru protejarea țării”

În urma incidentelor care au avut loc în Transnistria, Ucraina și-a întărit frontiera de stat cu Republica Moldova, după ce președintele Volodimir Zelenski a promis că armata sa va opune rezistență ofensivelor ruse asupra acestei regiuni separatiste. În urma apariției pericolului la adresa Republicii Moldova, fostul premier a afirmat că singurul scenariu în care aceasta poate scăpa de război este unirea cu România. De asemenea, președinta Maia Sandu a dezvăluit de ce are nevoie cu adevărat Republica Moldova pentru a se apăra împotriva unor viitoare posibile amenințări.

Capitala Transnistriei, atacată cu grenade
În cursul după-amiezii de luni, clădirea Ministerului Securității din Tiraspol, capitala regiunii Transnistria, a fost atacată de trei indivizi cu mai multe grenade, explozie în urma căreia au existat doar pagube materiale, neexistând victime.

După acest atac, autoritățile de la Chișinău s-au arătat îngrijorate de pericolul care pândește Republica Moldova în contextul războiului desfășurat în țara vecină. Astfel, Guvernul a transmis că acest presupus atac a fost lansat cu scopul de a crea „contexte pentru tensionarea situației de securitate”.

„Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în orașul Tiraspol. Potrivit informației disponibile, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat”, a anunțat luni executivul de la Chișinău.

Soluția fostului premier al Republicii Moldova după atacurile Rusiei
După ce Republica Moldova a intrat în vizorul Rusiei, autoritățile de la Chișinău încep să se teamă pentru siguranța cetățenilor. În ciuda rezistenței eroice a Ucrainei împotriva ofensivei Rusiei, armata lui Putin începe să atace din ce în ce mai agresiv, folosind tactici diferite de război.

Fostul premier al Republicii Moldove, Iurie Leancă, a dezvăluit scenariul care pare că ar fi salvator pentru a împiedica izbucnirea unui război și mai aproape de România. Potrivit diplomatului, unirea cu România ar plasa Republica Mold0va sub protecția NATO și a Uniunii Europene.

Anunțul care îl UMILEȘTE pe Vladimir Putin în fața întregii lumi. Liderul Kremlinului nu va…
″În momentul în care rușii ar ajunge în Tiraspol vom avea parte de sfârșitul nostru, mă tem eu, sfârșitul Republicii Moldova. (Asta) în cazul în care Bucureștiul și Chișinău, cum vă spuneam, nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea, fiindcă în momentul în care România face acest pas, împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene”, a afirmat Iurie Leancă, potrivit publicației Timpul.

De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat părerea cu privire la modul în care Republica Moldova se poate apăra de pericolul rusesc. Din păcate, oficialul nu a menționat nicio secundă despre o posibilă unire cu România, ci a insistat asupra necesității unei armate puternice.

“O armată puternică şi bine echipată oferă ţării libertate de acţiune, încredere în forţele proprii şi opţiuni strategice. Prin urmare, trebuie să depunem eforturi financiare şi logistice serioase pentru a construi o armata profesionistă, modernă şi dotată.

Avem război chiar la graniţa noastră, deci înţelegem foarte bine acest lucru. În acest sens, Republica Moldova trebuie să preia experienţa altor state neutre de consolidare a forţelor sale armate”, a declarat Maia Sandu, la cea de-a 30 aniversare de la fondarea Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

sursa: playtech.ro