Anamaria Vasile

Începe războiul?! Armata SUA a făcut anunțul împotriva Rusiei! Blindatele grele au fost desfășurate la graniță

Anunț de ultim moment al Armatei SUA care a transmis recent că a desfășurat blindatele grele la graniță. Decizia vine în urma tensiunilor intense din regiune.

Tensiunile sunt la cote maxime în Orientul Mijlociu, acolo unde Armata SUA a anunţat vineri că a desfăşurat blindate grele în nord-estul Siriei, după mai multe incidente între forţele americane şi armata rusă în această regiune în care Washingtonul menţine acum o prezenţă limitată, transmite Agerpres.

Mesajul Armatei americane
Comandamentul central al armatei americane din Orientul Mijlociu (Centcom) a „desfăşurat un radar Sentinel, a crescut frecvenţa patrulelor aeriene deasupra zonelor controlate de forţele americane şi a desfăşurat vehicule de luptă Bradley” în această zonă controlat de SUA şi aliaţii săi kurzi, conform informaţiilor furnizate într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Centcom, comandantul Bill Urban.

Vehiculele Bradley au fost retrase din această zonă anul trecut, ca urmare a deciziei preşedintelui american Donald Trump care a încercat la începutul anului 2019 să retragă toate trupele americane din Siria, după care a consimţit să lase câteva sute de soldaţi pentru a păzi puţurile de petrol.

Rusia, vizată de noile măsuri
Aceste măsuri sunt menite să „apere forţele coaliţiei din această zonă şi să asigure că acestea îşi continuă misiunea (…) fără interferenţe”, a subliniat purtătorul de cuvânt. El nu a menţionat Rusia, dar în ultimele săptămâni au avut loc mai multe incidente între trupele americane şi forţele ruse desfăşurate de-a lungul frontierei cu Turcia, conform acordului cu Ankara.

La sfârşitul lunii august, şapte soldaţi americani au fost răniţi într-o coliziune cu un vehicul rus. Conform unor înregistrări video postate pe Twitter, după cât se pare filmate de martori şi chiar de partea rusă, blindate şi elicoptere ruse au încercat să blocheze vehicule americane şi apoi să le forţeze să părăsească zonă.

„Statele Unite nu urmăresc să intre în conflict cu nicio altă ţară din Siria, dar vor apăra forţele coaliţiei dacă este necesar”, a declarat comandantul Urban. Blindatele au fost transportate pe cale aeriană dintr-o bază din Kuweit, conform unui comunicat al purtătorului de cuvânt al coaliţiei antijihadiste, colonelul Wayne Marotto.