Anamaria Vasile

Secretar de stat în MS: Următoarele zile sunt decisive. Când rata de infectare depășește 1, nu mai sunt recomandate măsuri de relaxare

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat la Digi24 că se observă o creștere semnificativă a numărului de infectări cu coronavirus și că următoarele zile vor fi decisive pentru a observa cum va decurge situația. El a precizat că dacă se depășește rata de infectare de 1, nu mai sunt recomandate măsuri de relaxare.

embed

Pacient în România. Cele două provocări pe care le-a adus pandemia
Ce spun românii despre purtarea măștilor în transportul public
Cât de legală este termoscanarea? Explicațiile judecătorului Cristi Danileț
O nouă zi cu aglomerație la vămile din vestul țării
Medicii se așteaptă la o creștere a cazurilor de coronavirus: „Este o bombă cu efect întârziat”
Ce spune ministrul Sănătății despre petrecerea din Parcul Herăstrău
Cum va arăta viața noastră după 15 mai. Raed Arafat a prezentat câteva cazuri concrete
Sesiune de întrebări și răspunsuri cu ministrul Educației, Monica Anisie, la Digi24
Cum arată Vama Veche de 1 Mai, în timpul pandemiei de coronavirus
„Toate țările care au adoptat măsuri de relaxare au înregistrat o creștere a numărului de infectări. La noi, creșterea este semnificativă, trebuie să vedem exact cum decurg zilele următoare. E o creștere semnificativă.

Este un criteriu – rata de 1. Când depășești această bornă, nu mai sunt recomandate măsurile de relaxare, pentru că riscul este exponențial. Eram la 0,6…0-,7 și urmează să evaluăm. Nu este singurul criteriu important, el variază în funcție de numărul de focare, de elasticitatea sistemului de sănătate. Ideea e să putem să tratăm toate persoanele care se îmbolnăvesc. Trebuie să ai capacitatea să oferi tratament.

Sunt două tipuri de cazuri – cele generale, transmiterea comunitară și cele punctuale, focarele.

Virusul există în societate, e o transmitere comunitară. Trebuie să ne adaptăm viața, vom trăi cu acest virus. Vara 2020 nu va arăta ca restul.

Dacă într-o zi apar două – trei focare, numărul de probe prelevate este mai mare.

Numărul de cazuri depinde de desfășurarea anchetelor epidemiologice.

Este esențial ca experții să fie cei care fundamentează deciziile. Analizele lor au fost precise, pe baza lor s-au luat deciziile și s-au dovedit eficiente. Ar trebui să cpntinuăm să păstrăm recomandările experților”, a explicat Andrei Baciu, la Digi24.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire. Este cea mai ridicată cifră din data de 8 mai.

Loading...