Anamaria Vasile

Sefa ATI de la „Gerota”, marturii dupa externare: Temeti-va de coronavirus. Ca traiesti, ca te duci, o faci de unul singur

Doctorul Alida Moise, fosta sefa a sectiei ATI din Spitalul Gerota, acum manager al aceluiasi spital, a acordat un interviu in excusivitate jurnalistei Adina Anghelescu pentru emisiunea Punctul de intalnire.

Alida Moise, a trecut prin momente cumplite dupa ce a fost infectata cu coronavirus si a iesit din coma de Florii. A stat trei saptamani la ATI, iar recuperarea sa este considerata un adevarat miracol atat de ea, cat si de apropiatii sai, scrie Antena 3

Povestea sa este un subiect de film, iar exemplul sau e foarte necesar pentru moralul a milioane de romani.

Medicul povesteste ca inca are sechele si se lupta sa se insanatoseasca deplin.

„Nu sunt recuperata in totalitate, depinde cu ce ma compar. Daca ma compar cu ce am fost inainte de boala, cred ca recuperarea e undeva in 80%. Daca ma compar cu ce a fost in spital, este minunat cum sunt.

In primul rand ca sunt acasa, ca sunt cu familia, sunt impreuna cu copiii mei”, spune Alida Moise.

Medicul trage un semnal de alarma si spune ca romanii trebuie sa ia in serios pericolul reprezentat de coronavirus si sa nu plece urechea la teorii ale conspiratiei.

„Ar trebui sa ne temem. Eu, ca medic, evident ca nu am agreat teoriile acestea ale conspiratiei care au circulat in mediul public. De la inceput am luat in serios, dar fiind medic mi-am facut meseria si am aplicat masurile de protectie si preventie.

Recunosc ca inclusiv in familia mea, fratele meu, pana sa ma imbolnavesc eu, traind in Buzau a fost putin sceptic apropo de gravitatea bolii. In clipa in care m-am imbolnavit eu si-a schimbat parerea”, marturiseste medicul.

Alida Moise a povestit cum a ajuns la Institutul National „Matei Bals”.

„Inainte sa plec mi-am facut o radiografie pulmonara pentru ca aveam o tuse uscata. Pe radiografie aveam deja niste modificari, o voalare fina a interstitiului. M-am gandit ca voi face o complicatie pulmonara. Unul dintre infectionisti, care imi este mai mult decat coleg, imi e prieten, si cu care am tratat multi pacienti si am avut multe reusite impreuna m-a convins sa merg la Bals.

Intr-adevar, nu m-am gandit ca va fi atat de rau in clipa in care am fost transferata in Terapie, dar am realizat ce se intampla cu mine”, a povestit ea.

Alida Moise povesteste ce simte un bolnav de COVID-19.

„Simti niste intepaturi, niste dureri cu caracter de intepatura teribile. In clipa in care se intampla inspirul, senzatia e ca se rupe ceva in torace. La un moment dat am tinut mana pe piept in ideea ca ajut expirul si sa dau aerul afara si de multe ori ridicam mana sa vad daca nu am sange pe mana, asa de tare ma durea. Senzatia era ca se rupe ceva.

Iar lipsa de aer este la un moment dat atat de greu de suportat incat mai repede iti doresti sa fii intubata, gandindu-te ca esti sedata si nu mai stii si nu mai realizeze disconfortul acesta maxim”, a marturisit medicul.