Anamaria Vasile

Patriarhul Daniel, propunere fără precedent pentru ierarhii Bisericii Ortodoxe

BOR nu este de acord cu propunerea făcută de INSP, aceea ca împărtășania credincioșilor să fie făcută cu lingurițe și pahare din plastic, iar Patriarhul Daniel vine cu o propunere fără precedent: amânarea Sfintei Împărtășanii. Într-o scrisoare oficială adresată membrilor Sfântului Sinod, patriarhul Daniel vine cu această propunere, însă cere accesul oamenilor la slujbele religioase, se arată în documentul făcut public de G4Media.

Patriarhul Daniel le-a cerut printr-o scrisoare oficială membrilor Sfântului Sinod să își prezinte poziția față de amânarea Sfintei Împărtășanii, în timpul epidemiei. Președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române arată că utilizarea unei singure lingurițe pentru Sfânta Împărtășanie, deși este o practică veche de nouă secole nereglementată în nici un Sinod, paradoxal, nu poate fi schimbată nici în timp de pandemie, în ciuda cererilor medicilor epidemiologi, scrie G4media.

Patriarhul arată că, dacă și ceilalți membri ai Sfântului Sinod vor fi de acord, “se va solicita autorităților de stat să permită doar participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”. Amânarea Sfintei Împărtășanii i-a nemulțumit pe unii membri ai clerului, care o văd ca pe o “dezertare diplomatică” a Bisericii față de obligativitatea administrării Împărtășaniei credincioșilor, reprezintă un moment al dezicerii ierarhiei față de scopul Liturghiei și de interesul credincioșilor, acela de a primi Sfânta Împărtășanie, indiferent de mijlocul de administrare a ei . Scrisoarea a fost trimisă membrilor Sfântului Sinod, care ar fi trebuit să răspundă până pe 11 mai, urmând ca pe baza răspunsurilor să fie făcută publică poziția oficială a BOR.

Sursa:Libertatea.ro

Loading...