Anamaria Vasile

Dureri periculoase care pot anunța boli grave. Nu le ignora!

Durerile în piept trădează boli de inimă sau plămâni, durerile de cap-de la tulburări menstruale la tumori, durerile lombare ascuţite- pietre la rinichi, iar cele de picioare- diabet sau cheaguri de sânge.

Durerea este o stare de disconfort prin care organismul încearcă să semnaleze o boală. Există o scală a durerii- uşoară, moderată şi severă.
Primul stadiu, durerea uşoară corespunde, pe o scală de la 1 la 10, nivelului 1-3 şi este o simplă jenă. Durerea moderată (intervalul 3-7) afectează concentrarea, iar durerea severă (de la 7 la 10) este insuportabilă.

Iată zece tipuri de dureri care nu trebuie ignorate şi care ar putea ascunde boli mai grave.

1. Dureri în piept

Durerea persistentă în piept apare când inima nu primeşte suficient sânge şi oxigen şi poate semnala probleme ale inimii, caz în care senzaţia de presiune se extinde adesea spre umăr, braţul stâng sau maxilar. Un atac de cord nu este exclus, mai ales în cazul celor peste 40 de ani.

„Durerea în piept poate semnala şi un junghi intercostal (inflamaţia muşchilor şi tendoanelor dintre coaste), pneumonie, astm”, explică Remus Lupu, doctor primar medicină de familie.

Uneori, durerile în piept (localizate spre capul pieptului) pot semnala şi probleme digestive (ulcer, calculi biliari, indigestie, arsuri, reflux gastroesofagian).

2. Durere de cap severă

Durerile de cap persistente pot semnala tulburări ale ciclului menstrual, probleme de vedere, hipertensiune arterială, lipsă de calciu şi magneziu, tulburări metabolice, iar în cazuri extreme, o tumoră intracraniană sau un anevrism.

Durerea de cap severă, însoţită de greaţă, ameţeală sau amorţeli ale feţei, poate trăda un accident vascular sau meningită (ceafa e ţeapănă şi apare fotofobia).

3. Dureri de dinţi pulsatile

Dacă resimţiţi o durere pulsatilă a dinţilor este foarte posibil ca nervul să fie afectat.

„În cel mai simplu caz, este vorba de un abces dentar, însă există situaţiii grave când nervul trebuie scos”, adaugă medicul Remus Lupu.

Alte cauze ale durerilor sunt cariile, bolile gingivale sau apariţia măselelor de minte.

4. Dureri lombare ascuţite

Durerea ascuţită de spate poate semnala prezenţa pietrelor la rinichi şi altor probleme renale (de la litiaze la nefrite), a bolilor osteoarticulare – artrite, discopatii lombare şi, mai grav, a unui anevrism aortic.

5. Durere de spate cu furnicături ale degetelor de la picioare

„Acest tip de durere poate ascunde tulburări neurologice sau circulatorii, ceea ce înseamnă că trebuie să faceţi o radiografie la coloană sau să fiţi consultat de un neurolog”, recomandă medicul Remus Lupu.

Senzaţia de furnicături şi amorţeală dureroasă în zona picioarelor este cauzată de circulaţia deficitară a sângelui, însă, dacă persistă, poate fi un semn de leziune a nervilor. Această afecţiune are mai multe cauze: diabet zaharat, abuz de alcool, deficit de vitamina B12, zona zoster etc.

6. Disconfort abdominal însoţit de gaze şi balonare

Durerile de stomac ascund fie o dietă bogată în grăsimi, fie tulburări de alimentaţie (colite) şi enzimatice, sindromul de colon iritabil, afecţiuni ale ficatului şi pancreasului. În cazuri extreme, poate ascunde cancer gastric sau colorectal.

7. Dureri de picioare în soţite de inflamaţie şi tumefiere

Senzaţia de arsură în tălpi este un semn al diabetului-neuropatie periferică.

„Durerea localizată la nivelul coapsei sau gambei poate semnala un blocaj arterial, tromboză venoasă- un cheag de sânge la nivelul venei, care poate ajunge la plămâni, împiedicând oxigenarea acestora”, subliniază medicul.

Picioarele umflate semnalează şi probleme ale inimii, precum cardiomiopatia sau insuficienţa cardiacă.

8. Durere de braț sau de umăr
Senzația de contractare și presiune asupra brațelor sau umerilor, poate ascunde ceva mult mai periculos, spune dr. Oz: un atac de cord. Durerea din braț este cu atât mai periculoasă cu cât o resimți dinspre piept către mână și dacă se situează pe partea stângă. Alte semne ale unui infarct sunt durerile în piept, transpirațiile subite, senzația de sufocare și greața. Du-te imediat la doctor!

9. Durere de ceafă
Acest tip de durere poate să fie legată atunci când mușchii gâtului și cei ai spatelui sunt în tensiune. Stresul și poziția pe care o ai la locul de muncă te pot face să ai dureri în zona gâtului. Dr. Oz spune că acest tip de durere poate să ascundă o compresie a nervilor sau chiar o meningită, o infecție periculoasă a membranelor care acoperă creierul.

10. Durere de testicule
Durerea testiculară poate fi primul simptom al multor boli şi trebuie luată în serios. În ciuda acestui lucru, bărbaţii şovăie deseori să apeleze la medic.
Cancerul testicular nu provoacă întotdeauna dureri. Uneori nu se simte doar în testicule, dar şi în zona abdomenului şi a vintrelor. Pacienţii se plâng deseori de senzaţia de greutate în scrot. Testiculele sunt mai mari şi deseori se simte o umflătură sau un ganglion limfatic.