Anamaria Vasile

Cum arăta, de fapt, Cleopatra?

Despre Cleopatra s-au scris râuri de cerneală și s-au făcut filme cu bugete impresionante. Toate în jurul frumuseții, farmecului și charismei enigmatice regine a Egiptului. Se spune despre ea că impresiona mai mult prin personalitate decât prin atuuri fizice. Și totuși, cum arăta, de fapt, Cleopatra?

Imaginea Cleopatrei este ultracunoscută. Cu toții ne-am imaginat-o drept o femeie rafinată, inteligentă, dar cu un nas care nu ar corespunde standardelor de frumusețe actuale. În urma cu aproximativ 10 ani, într-o licitație publică a ieșit la iveală o monedă ce datează de la mijlocul anilor 30 î.H. Imaginea de pe monedă poate fi cu greu atribuită unei zeițe a frumuseții. E adevărat, caracteristicile evidente cum ar fi nasul mare sau bărbia proeminentă pot fi puțin exagerate, dar numai pentru că aceste tușe erau atributele cele mai recunoscute ale individului, ușor de portretizat.

Cleopatra de la Hollywood

Imaginea actriței Elisabeth Taylor în rolul Cleopatrei nu are nicio legătură cu realitatea, spun istoricii.

Deși portretele găsite pe monede variază în stil de la artist la artist, ele sunt, în general, coerente în detaliu, ceea ce sugerează că artiștii urmau anumite linii clare atunci când au gravat matrițele pentru a bate monedele. Este posibil ca ei să copieze o imagine oficială pe care regina însăși o aprobase – inclusiv nasul și bărbia.

Elizabeth Taylor 1932 - 2011

Între mit, adevăr și legendă

În ciuda dragostei sale legendare pentru haine și bijuterii scumpe, portretele sunt destul de modeste. Pe monede, Cleopatra poartă în jurul capului o diademă de cârpă a unui conducător elenist. Părul ei este tras în spate și înfășurat într-un coc la baza craniului. De-a lungul umerilor ei poartă o manta, acoperindu-i rochia. Un cercel discret se vede pe lobul urechii, iar în jurul gâtului este un șir de perle – singura sugestie a bogățiilor descrise de poeți care au prezentat-o pe Cleopatra împodobită “pe gât și păr, cu toată prada de la Marea Roșie .