Anamaria Vasile

De ce femeile sunt mai afectate de bolile autoimune, comparativ cu bărbații

O boală autoimună – psoriazis!

Bolile inflamatorii cronice ale intestinului, scleroza în plăci, poliartrita reumatoidă, lupus sau vitiligo se caracterizează printr-o disfuncție a sistemului imunitar. Acesta atacă propriile celule ale organismului pe care le consideră ca fiind niște dușmani.

Sistemul imunitar devine patogen și induce leziuni tisulare sau celulare. Institutul Național al Sănătății precizează că aceste boli le afectează în principal pe femei, vizând hormonii sexuali feminini.


Posibilă cauză

Cercetătorii de la Universitatea Michigan (SUA) au descoperit o altă cauză care ar putea explica această incidență și care nu ar fi legată de hormonii sexuali.

Echipa a identificat o diferență de expresie genetică între sexe, care este asociată cu sensibilitatea față de bolile autoimune, explică autorul principal al studiului, profesorul Johann Gudjonsson, care este interesat în mod special de bolile autoimune (lupus, vitiligo).

O diferență importantă la nivelul unei gene

Cercetătorii au descoperit o genă-cheie, numită VGLL3, care are un rol de comutator principal în rețeaua imunitară a organismului. VGLL3 este un element esențial de reglare a rețelei imunitare. Această cale inflamatorie necunoscută până acum favorizează autoimunitatea la femei.

Gena VGLL3 este, de asemenea, activă și la bărbații afectați de bolile autoimune. De altfel, cercetătorii au stabilit că această cale inflamatorie nu este condiționată hormonal. Adică nu există dovezi asupra implicării estrogenului sau testosteronului. Ori, actuala cercetare privind diferențele între sexe în cazul bolilor autoimune se concentrează, în principal, pe studiul efectelor hormonilor asupra sistemului imunitar al femeilor.

Porivit cercetătorilor, este vorba de primul studiu care demonstrează că bolile autoimune trebuie analizate diferit pe baza eșantioanelor feminine și masculine.