Anamaria Vasile

5 sfaturi simple care te vor ajuta să prelungești cât mai mult timp viața calculatorului tău

Chiar dacă sună amuzant, este foarte adevărat, uneori trebuie să ai multă grijă de laptop sau de calculator, dacă vrei să te bucurri de ele ani la rând. Astăzi îți vom prezenta câteva soluții simple cu ajutorul cărora dispozitivele tale preferate te vor ajuta și îți vor ușura viața.

Nu lovi tastatura, tastatura de laptop nu este o tastatura normala, de fapt o tastatura normal este cam cat un laptop. Sistemul de prindere al tastelor se bazeaza pe cleme, in cazul desktopurilor se bazeaza in general pe niste mici ventuze.

Deci incearca sa folosesti degetele pentru a tasta, nu pumnii, si incearca sa tastezi de la nivelul tastelor, CALCULATORUL NU ESTE O MASINA DE SCRIS!

Nu dormi cu laptopul in priza! Bateria de la laptop este facuta sa functioneze ca… o baterie, asa cum nu e bine sa stai tot timpul cu telefonul la incarcat asa nu e bine sa stai cu bateria la incarcat!

Principiul folosit este o celula galvanica, mai pe scurt niste particule trec intr-o parte, iar cand bateria se incarca se intorc de unde au plecat. In momentul cand ciclurile de descarcare-incarcare nu se executa complet in mod repetat, bateria pierde atat capacitatea de a se incarca cat si capacitatea de a se descarca la maxim.

Un laptop este portabil dar nu este recomandabil sa-l scoti la plimbare cat timp functioneaza! HDD-urile SSD au o proprietate foarte importanta, sunt compacte si nu au elemente mecanice. HDD-urile clasice insa nu, ele se bazeaza pe componente mecanice, respectiv niste platane (discuri) si niste capete de citire si scriere magnetice, ca la un pickup, dar fara sa atinga discul.

In momentul in care acesta este oprit, capetele se retrag intr-un locas special care le impiedica sa se miste, insa cand acestea functioneaza acestea stau foarte aproape de platane. Cand survine un soc in timpul functionarii exista posiblitatea ca acestea sa atinga platanul, moment in care apar defectiunile fizice (bad-uri), si pierderea irecuperabila a acelor sectoare.

Nu face server din laptop! Un laptop nu este facut sa fie server! Un laptop este facut sa lucrezi cat lucrezi pe el apoi sa-l opresti, nu sa-l lasi zi si noapte sa stea sa lucreze. Un laptop se va incinge mult mai mult decat un desktop pentru ca acesta nu are loc sa se ventileze corespunzator iar in timp va genera din ce in ce mai multe probleme plecand de la aceasta aparent simpla problema.

Nu brusca laptop-ul! Doar pentru ca este portabil asta nu inseamna ca este facut sa-l folosesti pe post de minge de fotbal. Desi un laptop este mult mai “inchegat” decat un desktop, acesta are parti care cedeaza la socuri, precum: CD-ROM, HDD-uri non SSD, ventiloatoare, monitor si chiar carcasa, evident lista poate continua, depinde de soc.

Folositi genti si rucsace pentru laptopuri, acestea au staturi suplimentare de protectie pentru a disipa energia.