Anamaria Vasile

Detaliul cu Decebal de pe Columna lui Traian pe care putini l-au sesizat, desi e acolo de peste 1900 de ani

Monumentul, din marmura de Paros, inalt de 40 metri (144 pasi romani) este-au sesizat, desi e acolo de peste 1900 de ani compus dintr-o coloana cu capitel doric, asezata pe un soclu paralelipipedic, decorat cu trofee.

Pe capitel se inalta statuia imparatului Traian, turnata in bronz si poleita cu aur, disparuta in evul mediu.

Friza, lunga de 200 m, cu 155 de scene si peste 2500 de figuri, reprezinta, in interpretarea unor cercetatori, primul film din istorie.

Scenele sunt grupate tematic si oarecum cronologic, fiind vorba despre primul razboi dacic, cel din 101-102, de bieniul de pace, cand s-a construit podul de la Drobeta si de al doilea razboi, cel din 105-106, terminat cu pax romana (pacea instaurata de romani).

Personajul principal este imparatul Traian, artistul care a conceput continutul, dar modul de succesiune al scenelor

Se crede ca Traian apare in 58 de scene, in care isi asuma rolul de princeps (sef al statului): vorbind armatei, primind ambasade sau pe daci care i se supun, intampinat de armate sau de oamenii din proviciile pe unde a trecut venind spre Dacia, sau ca in calitate de conducator suprem al armatei, participand direct la razboi, la pregatirile de lupta din zona de conflict, in fata armatei in mars, tinand consilii de razboi, inspectand constructii-fortificatii, poduri, asistand la lupte, rasplatind armata. Un singur relief il prezinta participand direct la batalie. Imparatul calare, cu mantia fluturanda, este infatisat in chip de cavaler trac.

Decebal este reprezentat cu certitudine in trei scene, cea a luptei de la Tapae, cea a pacii cand daci ingenunchiaza in fata lui Traian si doar Decebal, in spatele lor, ramane in picioare, si cea a sinuciderii lui. Langa un copac regele dac duce spre gat o sabie curba.

Pe 12 mai 113, la Roma a fost inaugurata Columna lui Traian.