Anamaria Vasile

Calea pe care mergi singur – cele 20 de principii ale unui samurai, pentru a avea o viata implinita

Musashi Miyamoto, cunoscut si sub numele de Bennosuke Miyamoto, a fost cel mai recunoscut samurai in Japonia secolului XVII. Cu doar cateva saptamani inainte sa moara, a scris o carte intitulata ”Calea pe care merg singur“, in care a exprimat 20 de principii ce trebuie urmate pentru a avea o viata fericita si implinita, scrie peacequarters.com.

Invata sa accepti viata in totalitate

Acceptarea celor mai dificile aspecte ale vietii va va face mai puternici si va va ajuta la progresul vostru.

Renunta la obsesii

Petrecem foarte mult timp incercand sa obtinem placerea – ne daruim poftelor noastre, muncim cat mai mult sperand la promovari si devenim parte a unei societati obsedata de placerea sexuala. Musashi a sustinut ca ar trebui sa incercam pur si simplu sa traim in prezent si sa ne bucuram de ce avem.

Nu actiona in urma unei emotii puternice

Ni se spune adesea sa ne urmam inima, dar invataturile lui Musashi sugereaza ca aceasta nu este o idee buna. Cand ne confruntam cu un sentiment aparut de nicaieri, urmarea acestuia poate duce la decizii nepotrivite. Este recomandat sa ramanem cu ceea ce stim sigur si sa nu renuntam la impuls.

Nu incerca sa atingi perfectiunea

Invata sa te iubesti si sa te accepti exact asa cum esti. Suntem tentati sa ne comparam cu cei din jur si sa tindem spre perfectiune. Luptam pentru perfectiune si uitam ce conteaza cu adevarat in viata. Incercati sa va deconecatati de ego-ul vostru pentru o perceptie mai buna a ceea ce este important.

Nu permite invidiei sa puna stapanire pe viata ta

Musashi a sustinut ca gelozia poate distruge, recomandand recunostinta pentru ce primim de la viata, fara a ne compara cu ceilalti si darurile primite de acestia.

Renunta la atasamente

In acelasi mod ca si obtinerea placerii, avem tendinta de a ne dori lucruri pe care cu greu le putem obtine. Incearca sa traiesti fara sa vrei mai mult decat ai si sa astepti ca lucrurile bune sa vina la tine.

Nu regreta

Trecutul nu poate fi schimbat. Musashi spunea ca totul se intampla dintr-un motiv fiind parte din lectiile vietii.

Nu te lasa coplesit de suferinta dupa o despartire

Tristetea provocata de despartirea de prieteni sau persoane din familie ne poate impiedica sa ne continuam viata. Musashi credea ca, din moment ce nu exista nicio modalitate de a readuce persoanele care aleg sa plece din viata noastra, ele ar trebui lasati in trecut.

Nu te plange

Multi dintre noi avem impresia ca gasim alinare atunci cand ne plangem prietenilor de lucrurile care ni se intampla. Conform invataturilor lui Musashi, ar trebui sa ne detasam complet pentru ca altfel impactul necazurilor va fi mult mai mare asupra psihicului nostru.

Nu iti baza alegerile pe atractia fizica

Oamenii sunt fiinte sexuale prin natura. Din pacate, multi dintre ei isi pierd sensul vietii lasandu-se prada atractiei fizice. Musashi credea ca ar trebui sa luptam pentru dragoste si relatii de durata.

Deschide-te catre noi oportunitati

Acceptati toate experientele oferite de viata. Faceti primul pas spere tot ce va doriti, chiar daca acest lucru va sperie si va scoate din zona de confort.

Nu fi sclavul bunurilor materiale

Bunurile pot parea importante, dar dragostea, sanatatea si viata in sine ar trebui sa fie pretuite mai presus de orice, spunea Musashi.

Fii echilibrat

Multi oameni ajung sa fie obsedati de placerile alimentare. Musashi spunea ca mancarea ar trebui sa fie hranitoare nu doar gustoasa.

Investeste in experiente, nu in lucruri

Nu investiti in lucruri de care nu aveti cu adevarat nevoie. Experientele imbogatesc viata, pe cand lucrurile materiale doar aglomereaza casa.

Nu crede tot ce ti se spune

Permiteti propriilor ganduri si credinte sa se manifeste. Nu urmariti multimea si formati-va propriile idei.

Respecta zeii, dar nu te baza numai pe indrumarile lor

Zeii trebuie sa constituie inspiratie. Dar, in cele din urma, o persoana trebuie sa-si gaseasca propria cale.

Nu te teme de moarte

Frica de moartea te impiedica sa traiesti viata pe deplin. Traieste in fiecare zi la maxim si nu te teme de consecintele fiecarei actiuni.

Nu scoate sabia daca nu este necesar

Musashi credea ca armele ar trebui folosite numai atunci cand este necesar. El a sustinut ca apararea fiecaruia este normala, dar impunerea unui atac fara motiv este un pacat.

Nu astepta sa te retragi din munca

Multi oameni asteapta sa se retraga din munca pentru a se bucura de timp liber si lipsa grijilor. Ar trebui sa traim in prezent si sa ne bucuram de fiecare experienta pe care viata ne-o scoate in cale.

Protejeaza-ti onoarea

Musashi a sustinut ca singurul mod de a fi corect fata de tine este sa-ti urmezi propriile convingeri si sa traiesti onorabil.