Anamaria Vasile

De ce nu e bine sa gadili copiii

Nu e atat de amuzant precum credeai sa gadili copiii. Iata ce spun specialistii!

1. Gadilatul reprezinta o expresie a dominarii
Gadilatul evoca tema puterii. Un copil poate trece de la ras la lacrimi atunci cand este intrecuta limita gadilatului. Cel mic rade in timp ce este ghemuit intr-o pozitie asemanatoare cu a animalelor supuse.

Cand animalele sunt supuse, acestea au un zambet supus, care poate fi corelat cu zambetul nostru. Consolidarea acestei notiuni scoate in evidenta trasaturi precum pierderea controlului, umilirea, lupta si multe altele. Cand adultii ii gadila pe copii, nu exista o intentie daunatoare constienta, dar nu inseamna ca nu poate exista un rezultat daunator.

2. Este posibil sa nu fie capabili fizic copiii sa iti spuna sa te opresti
iti aduci aminte din copilarie cand te gadila cineva pana nu mai puteai? si nu puteai sa exprimi sentimentele din acel moment. Radeai atat de mult incat abia puteai sa mai respiri.

Dar nu era un ras fericit. Atunci cand un copil este gadilat fara permisiune, nu i se ofera optiunea de a spune daca ii place sau nu sa fie gadilat. in plus, chiar daca este de acord, s-ar putea sa nu poata sa fie capabil fizic sa iti spuna sa te opresti in timp ce rade incontrolabil.

3. Doar pentru ca un copil rade, nu inseamna ca ii place
Daca ai stat vreodata de vorba cu cineva care uraste sa fie gadilat, probabil ca ti-a spus ca, in ciuda aversiunii sale, nu se poate abtine sa nu rada in timp ce este gadilat. insa de ce se intampla acest lucru? Aceasta a fost si intrebarea dintr-un studiu din 1997, din cadrul Universitatii din California.

Oamenii de stiinta au descoperit ca gadilatul nu creeaza acelasi sentiment placut pe care il ai atunci cand razi de la o gluma amuzanta. Este creata inducerea unui ras reflexiv. Ce legatura are asta cu gadilarea unui copil? Consimtamantul este un concept dificil de inteles de catre copii. Iar rasul reflexiv care insoteste gadilatul ii poate face pe cei mici confuzi.