Anamaria Vasile

De ce este bine sa consumam untura de porc

Untura de porc este aproximativ 40% grasime saturata, 48% grasime mononesaturata si 12% polinesaturata.

Cantitatea de acizi grasi omega 3 si omega 6 vor varia in functie de ce consuma porcul. Daca porcul este lasat liber, sa poata manca o dieta variata, acesta va alege diverse radacini, ghinde, viermi, insecte si plante verzi care vor determina un continut mai ridicat de omega3.

De ce este bine sa consumam untura de porc. Untura de porc este o grasime stabila la temperaturi inalte si foarte buna pentru prajit din acest motiv, dar si delicioasa de consumat in stare rece. Este de asemenea o sursa excelenta de vitamina D (daca porcul a crescut liber pe pasune, expus la razele solare).

De ce este bine sa consumam untura de porc. Seul de vaca este 50-55% grasime saturata, aproximativ 40% mononesaturata si contine cantitati mici de grasime polinesaturata. Este de asemenea foarte stabil la temperaturi mari si poate fi folosit la prajit. Este si o sursa buna de acid palmitoleic, cu proprietati antimicrobiene.

De ce este bine sa consumam untura de porc. Grasimea de la pasari (rata, gasca, gaina) este in proportie de 31-35% grasime saturata, 49-52% grasime mononesaturata si 13-20% grasime polinesaturata. Grasimea de rata si gasca este stabila la temperaturi mari, deci potrivita la gatit si prajit. Cartofii la cuptor facuti in aceasta grasime sunt deliciosi! Continutul de omega3 depinde de ceea ce mananca pasarile. La gaini, o dieta bogata in insecte influenteaza de asemenea pozitiv continutul de omega3.