Anamaria Vasile

Avem o sfecla. Ce facem cu ea ca sa fie delicioasa?

Sfecla poate fi o garnitura gustoasa, ieftina si foarta sanatoasa pentru orice preparat de baza. Daca luam in calcul ca aduce mesei si un plus de culoare, atunci nu exista niciun motiv pentru care nu am consuma sfecla cel putin o data pe saptamana. Cum preparam sfecla?

Coapta in cuptor
Sfecla coapta in cuptor este cea mai buna varianta pentru ca dulceata ei naturala va fi completata de textura data de caramelizare. Pentru a coace sfecla trebuie sa o speli foarte bine si sa o imbraci in folie de aluminiu. Apoi o pui la cuptor la 200 grade celsius pentru 40 de minute. Ca sa verifici daca este fata, infige in ea o furculita. Sfeclele mai mari vor avea nevoie de mai mult timp de coacere.

Cand sunt gata, le scoti din folie si le lasi sa se raceasca putin inainte de a le curata de coaja. Sfecla coapta poate fi consumata ca atare, dar o poti face si salata cu ulei, sare, piper, hrean si otet. Ii mai poti adauga si salate verzi. Gustul sfeclei se combina foarte bine si cu el al oului fiert.

In oala instant
Daca te hotarasti sa folosesti oala instant, ai scapat de orice grija, iar sfecla ta isi va pastra toate aromele. Trebuie sa o speli bine si apoi sa pui apa suficienta in oala. In 18 minute vor fi gata sfeclele mici, in 22 cele mai mari.

Sfecla fiarta
Pentru a fierbe sfecla, trebuie sa o speli si sa o cureti de coaja. Le acoperi cu apa, pui si un praf de sare si le lasa sa fiarba aproximativ 12 minute. Cand se racesc le feliezi sau dai prin razatoare si le mananci cum vrei tu.